Šefčovič avízuje novinku z eurodielne – observatórium pre energetickú chudobu

    0
    Maroš Šefčovič (Autor: TASR)

    Slovenský eurokomisár spresnil, že observatórium začína fungovať od pondelka. Pripomenul, že časť európskej populácie – vo všetkých krajinách EÚ – nemá zaistený dostatok tepla, má problémy so splácaním účtov za energie alebo žije vo vlhkých a plesnivých domácnostiach. To podľa jeho slov vedie k sociálnemu vylúčeniu, zdravotným problémom a podkopáva snahy o ďalšiu integráciu európskych krajín.

    “Chceme byť lídrami v inováciách, najmä v oblasti energetiky. Avšak spoločnosť sa meria aj jej schopnosťou postarať sa o najslabších a najzraniteľnejších. A to je dôvod, prečo pri našich snahách o rast ekonomiky, transformáciu technológií a budovaní inteligentnejších systémov sa musíme aj zastaviť, pozrieť sa späť a zistiť, či niekto nezostáva pozadu,” vysvetlil Šefčovič.

    Úlohou EPOV bude podľa neho poskytovanie potrebných a ľahko dostupných informácií pre verejnosť, spoločná definícia energetickej chudoby v EÚ a zdieľanie osvedčených postupov pri potieraní tohto javu.

    Observatórium vypracuje ukazovatele merajúce energetickú chudobu v celej EÚ, čo podľa Šefčoviča po prvýkrát poskytne komplexný prehľad situácie v krajinách Únie na základe porovnateľných údajov.

    Komisia pripomenula, že observatórium je vyvíjané konzorciom pod vedením univerzity v Manchestri.

    - Reklama -