Šéf tureckej diplomacie: Dohodli sme sa s Ruskom. Dalo nám najlepšiu ponuku

    0
    Ruský protiletecký systém S-400 (Autor: SITA)

    “Dúfam, že prímerie upevníme. Som pomerne optimistický. Situácia v Sýrii je oveľa lepšia ako vlani…,” uviedol v rozhovore pre DPA v Ankare šéf tureckej diplomacie.

    “Samozrejme, ak vojna v Sýrii opäť začne, Turecko prijme viac utečencov a Európa bude pod väčším tlakom,” domnieva sa Čavušoglu.  

    Minister pripomenul, že spolupráca s Ruskom ohľadom prímeria v Sýrii sa uskutočnila aj napriek vážnym problémom. Moskva s Iránom sú  hlavnými spojencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada, kým Turecko podporuje sýrsku opozíciu a povstalcov, píše agentúra DPA.  

    Čavušoglu v tejto súvislosti zdôraznil, že Asad nemôže Sýriu zjednotiť a podľa neho by mal sýrsky prezident odstúpiť. 

    Minister tiež vyjadril potrebu systému protivzdušnej obrany, ktorý chceli pôvodne kúpiť od členských štátov Severoatlantickej aliancie NATO. Šéf tureckej diplomacie dodal, že napokon sa dohodli s Ruskom, keďže Ankare dalo “najlepšiu ponuku”.   

    Predstavitelia Turecka a Ruska podpísali v decembri zmluvu o financovaní nákupu v Rusku vyrobeného systému protivzdušnej obrany S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov (2,08 miliardy eur). Na Západe tento kontrakt vyvolal znepokojenie. S prvými dodávkami súčastí systému do Turecka sa počíta v marci 2020.

    - Reklama -