Šéf sýrskej diplomacie vyjadril pripravenosť na ženevské rokovania

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Jeho slová zazneli pred novinármi počas návštevy Číny, kam zavítal na rokovania so svojím rezortným partnerom Wang Im, informovala agentúra Reuters.

    Mualim uviedol, že Sýria je “pripravená zúčastniť sa na sýrsko-sýrskom dialógu v Ženeve bez zahraničného zasahovania… Naša delegácia bude pripravená hneď, ako dostaneme zoznam členov opozičnej delegácie”.
    Nové kolo rokovaní o ukončení ozbrojeného konfliktu v Sýrii sa uskutoční Ženeve v januári.

    V snahe pomôcť začať mierový proces v Sýrii Čína v pondelok oznámila, že čoskoro do Pekingu pozve predstaviteľov sýrskej vlády a sýrskej opozície.
    Čína, ktorá je závislá od dodávok ropy z Blízkeho východu, už s podobnou ponukou prišla aj v minulosti, ale v sýrskej kríze sa drží skôr v úzadí a necháva priestor iným stálym členom Bezpečnostnej rady OSN – Spojeným štátom, Británii, Francúzsku a Rusku.

    Svetové médiá nedávno informovali, že v konflikte v Sýrii bojujú aj čínski občania, a to na strane protivládnych povstalcov i v radoch islamistických jednotiek vrátane Islamského štátu (IS).

    Najnovšie diplomatické aktivity Číny sú reakciou na prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá jednohlasne podporila tzv. cestovnú mapu mierového procesu v Sýrii a schválila tak plán dohodnutý vo Viedni minulý mesiac. V súlade s ním má v Sýrii byť do šiestich mesiacov ustanovená prechodná vláda a do 18 mesiacov sa majú konať nové voľby.

    - Reklama -