Šéf španielskej diplomacie navštívil Budapešť po 11 rokoch

    0
    Péter Szijjártó (Autor: TASR)

    Borrell podľa agentúry MTI zdôraznil, že by bolo potrebné stretávať sa častejšie a pripomenul, že španielsky minister zahraničných vecí navštívil naposledy Maďarsko pred 11 rokmi.

    Zároveň pozval Szijjártóa na návštevu Španielska s cieľom prerokovať možnosti spolupráce v rozvoji maďarskej infraštruktúry, napríklad železníc. “Po Číne má Španielsko najdlhšiu sieť vysokorýchlostných železníc, pričom aj Maďarsko plánuje podobné investície,” dodal Borrell.

    Maďarský minister uviedol, že otázku prijímania migrantov vnímajú Maďarsko a Španielsko odlišne, avšak zhodujú sa na tom, že je dôležité chrániť vonkajšie hranice Európskej únie. Obe krajiny podľa jeho vyjadrenia zdôrazňujú význam afrických rozvojových programov.

    Szijjártó sa s Borrellom dohodli na tom, že sa v tejto oblasti pokúsia zosúladiť svoje snahy. Maďarsko ponúklo svoje kapacity v oblasti vodného hospodárstva, pretože Španielsko už realizuje program v záujme zabezpečenia čistej vody pre obyvateľov krajín severnej Afriky, z ktorých do Európy prichádzajú migranti, dodal maďarský minister.

    Španielskeho ministra zahraničných vecí prijal v Budapešti aj predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

     

    - Reklama -