Šéf rezortu školstva to sám od seba nevzdá, nevadí mu, že sa na neho valí kritika zo všetkých strán

    0
    Minister školstva Peter Plavčan prichádza s premiérom Robertom Ficom na ministerstvo (Autor: SITA)

    Učitelia sa búria a zostávajú v štrajkovej pohotovosti, proti vymenovaniu Petra Plavčana za šéfa rezortu školstva sa rozbehla petícia vysokoškolských pedagógov a v tejto napätej atmosfére sľubuje minister údajne najväčšiu reformu školstva na Slovensku za uplynulých 25 rokov.

    V rozhovore pre denník SME Plavčan uviedol, že vstúpil do strany preto, že ho oslovili ako odborníka, ktorý pracoval na ministerstve školstva. „Bola to pre mňa výzva, SNS ma oslovila s tým, že by bolo možné pripraviť taký program pre oblasť výchovy a vzdelávania, ktorý by pomohol uskutočniť zásadnú reformu výchovy a vzdelávania tak, aby, sa deti, mládež aj učitelia v škole cítili dobre,“ uviedol minister.

    Podľa Plavčana sú reakcie verejnosti na jeho vymenovanie do funkcie šéfa rezortu školstva výsledkom toho, že niektorí pedagogickí pracovníci na vysokých školách nedostali celkom presné informácie, kým spísali petíciu za jeho odvolanie. „Iniciátormi je deväť vysokoškolských pedagógov. Treba si však uvedomiť, že na vysokých školách pôsobí približne 12-tisíc ľudí,“ tvrdí Plavčan.

    Nový minister školstva má vraj tiež plán, ako zlepšiť platové podmienky učiteľov v regionálnom školstve, ale nič konkrétne o ňom neprezradil. „Ja som už verejne hovoril, že učitelia si zaslúžia určite vyššie zárobky, ale nemôžem predbiehať výsledky koaličných rokovaní o platoch,“ odpovedal minister.

    Na Slovensku nie je podľa ministra školstva problém v tom, že by sme mali priveľa vysokých škôl. „U nás je problémom kvalita. To znamená, že zásadná reforma vo vysokom školstve by mala znamenať, že nastavíme kritériá na hodnotenie tak, aby boli férové pre všetkých a – prísne. Aby sme oddelili – napríklad  vo vede – to, čo je vedecké, a čo sa ako veda len tvári,“ uviedol Plavčan.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -