Šéf obrany USA: Čína je najväčšia hrozba pre svet

    0
    Americký minister obrany Mark Esper (Autor: TASR)

    Esper, ktorý je častým kritikom Pekingu, využil svoje vystúpene v Mníchove na dosiaľ najobsiahlejšiu kritiku komunistickej krajiny.

    Čína je podľa jeho slov na najvyššej priečke potenciálnych nepriateľov Pentagónu, po nej nasleduje Rusko.

    Čínska komunistická strana smeruje naďalej a ešte rýchlejšie nesprávnym smerom – viac vnútornej represie, dravších ekonomických praktík, a čo ma najviac znepokojuje, agresívnejšieho vojenského postoja,” povedal.

    Esper zdôraznil, že USA nechcú konflikty s Čínou. Doplnil, že vláda USA poskytla zdravotnícke potreby na pomoc Číne v boji proti prepuknutiu koronavírusu.

    Napriek tomu dodal, že Peking objasnil svoje dlhodobé zámery. Európa a zvyšok sveta sa preto podľa neho musia “prebudiť” voči hrozbám, ktoré Čína predstavuje.

    Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu v Mníchove povedal, že Čína predstavuje výzvy ako aj príležitosti pre západné krajiny.

    Dodal, že Európa a USA musia vypracovať jednotný prístup k vzostupu Číny.

    Na trojdňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa tento rok zúčastňuje niekoľko desiatok lídrov, vrátane amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, či šéfov ruskej a iránskej diplomacie Mohammada Džaváda Zarífa a Sergeja Lavrova. Na konferencii sa zúčastnia aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg či šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg.

    Na nedeľu je naplánované vystúpenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

    - Reklama -