Šéf maďarskej diplomacie k žalobe EK: Rozhodnutie o povinných kvótach je nevykonateľné

    0
    Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR

     EK vo štvrtok oznámila, že odpovede a opatrenia vlád Česka, Maďarska a Poľska v otázke dočasného premiestnenia utečencov neboli uspokojivé, a preto, z dôvodu nedodržania ich právnych povinností v súvislosti s relokáciami, sa rozhodla tieto tri členské krajiny zažalovať na Súdnom dvore EÚ.

    “Maďarská vláda predloží Súdnemu dvoru EÚ svoje argumenty,” zdôraznil šéf maďarskej diplomacie, podľa ktorého sú povinné kvóty úplne v rozpore so zdravým rozumom, európskymi právnymi normami, ako aj s uzavretými dohodami.

    Komisia pripomenula, že 15. júna 2017 začala voči Česku, Maďarsku a Poľsku právne konanie vo veci nesplnenia povinnosti. Štáty dostali čas na poskytnutie odpovede, prípadne na nápravu situácie. V júli eurokomisia ich odpoveď označila za neuspokojivú, rozhodla sa pristúpiť k ďalšej fáze konania a zaslala do troch metropol tzv. odôvodnené stanoviská.

    V stanovisku EK sa uvádza, že aj napriek tomu, že Súdny dvor EÚ vo svojom rozsudku zo 6. septembra potvrdil platnosť relokačného mechanizmu, Česko, Maďarsko a Poľsko svoje právne povinnosti naďalej porušovali a ich odpovede opäť zhodnotila ako neuspokojivé, najmä keď tri uvedené krajiny nenaznačili, že majú snahu a vôľu sa podieľať na plnení rozhodnutia o relokáciách.

    Exekutíva EÚ preto vo štvrtok rozhodla, že pristúpi k ďalšej fáze konania vo veci nesplnenia povinnosti, čo v praxi znamená predložiť tento spor na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu.

    - Reklama -