Šéf francúzskej diplomacie počas návštevy Ukrajiny zavítal aj do Černobyľa

    0
    Komín nad sarkofágom, ktorý pokrýva zničenú reaktora v černobyľskej jadrovej elektrárni (Autor: SITA)

    Nový bezpečný kryt (New Safe Confinement – NSC) je najväčšou oblúkovou štruktúrou, aká bola kedy postavená.

    Má ochrániť životné prostredie pred ďalšími únikmi rádioaktívnych materiálov a umožní dlhodobú demontáž starého krytu a zničeného reaktora, ako aj odstránenie rádioaktívneho inventára.

    NSC naprojektovala a vybudovala spoločnosť Novarka, ktorá je združením francúzskych konzorcií Groupe Bouygues a Vinci. 

    Zadaním projektu bolo, že nová ochranná konštrukcia musí zabezpečiť bezpečnosť lokality na ďalších 100 rokov. Výstavba NSC bola financovaná medzinárodným spoločenstvom. 

    Jean-Yves Le Drian navštívil aj “mesto duchov” Pripiať, aby videl dôsledky katastrofy z roku 1986 a rokoval o projekte výstavby solárnych elektrární v regióne, kde prvé zariadenie tohto druhu bolo postavené v roku 2018.

    Explózia štvrtého bloku černobyľskej elektrárne v apríli 1986 vyvolala najväčšiu katastrofu v dejinách jadrovej energetiky.

    Podľa niektorých odhadov rádioaktívne prvky, ktoré sa pri výbuchu dostali do ovzdušia, zasiahli až tri štvrtiny Európy, najmä však Ukrajinu, Bielorusko a Rusko.

    Havarovaný reaktor potom zakryl betónový sarkofág, ktorého životnosť a hermetickosť však nesplnili očakávania.

    Stavba novej pohyblivej konštrukcie, najväčšej svojho druhu na svete, začala v roku 2012. Vzhľadom na obrovské rozmery bol kryt najskôr zmontovaný do dvoch častí, ktoré boli následne prepojené.

    - Reklama -