Šéf diplomacie Lajčák: Svetový systém, ktorý sa etabloval po skončení Studenej vojny, sa chýli k svojmu koncu

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    „Svetový systém, ktorý sa etabloval po skončení Studenej vojny, sa chýli k svojmu koncu. Vzniká tu tak vákuum, ktoré nezriedka vypĺňajú neštandardní a nebezpeční hráči,“ zdôraznil minister M. Lajčák na bezpečnostno-politickom fóre.

     „Aby sme sa s touto situáciou vyrovnali, a aby Európska únia mohla byť naozaj globálnym hráčom, musíme sa najskôr vyrovnať s našimi vnútornými problémami. A ak chceme byť globálnym lídrom, musíme ísť vlastným príkladom – bez toho, aby sme niekomu niečo nanucovali a uplatňovali dvojaké štandardy, ale tak, že budeme podporovať a rešpektovať pravidlá, princípy a hodnoty,“ uviedol v prejave šéf slovenskej diplomacie.

    EÚ musí na Ukrajine viac zabrať

    Minister Lajčák sa počas svojho pobytu v Rige stretol aj s lotyšským ministrom zahraničných vecí Edgarsom Rinkevičsom. Skonštatoval, že Slovensko a Lotyšsko čoraz viac zintenzívňujú svoje kontakty vo viacerých oblastiach. Ako príklad uviedol spoluprácu pri príprave predsedníctva SR v Rade Európskej únie, ktorej už Lotyšsko predsedalo v prvej polovici tohto roka. „Lotyšské skúsenosti sú pre nás veľmi cenné a inšpiratívne, keďže aj v prípade Lotyšska išlo o historicky prvé predsedníctvo,“ uviedol podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

    Ako rezort zahraničia ďalej informuje, s lotyšským rezortným kolegom sa venovali aj politike Východného partnerstva Európskej únie a situácii na Ukrajine. Lajčák zdôraznil, že pre úspech Ukrajiny sú kľúčové reformy a pokračovanie transformácie, v čom by mala Európska únia zohrávať výraznejšiu koordinačnú úlohu.

    Obaja partneri ocenili spoluprácu regionálnych zoskupení, v ktorých sú Slovensko a Lotyšsko členmi – vo Vyšehradskej štvorke a Nordicko-Baltickej osmičke, a potvrdili, že tento formát je veľmi užitočný a obojstranne prospešný.

    - Reklama -