Šéf čínskej diplomacie žiada EÚ o férové zaobchádzanie s čínskymi firmami

    0
    Wang Im (Autor: TASR)

    Európska komisia minulý týždeň zverejnila politický dokument, ktorý nabáda členské štáty EÚ, aby prehodnotili rozmanitosť funkcií Číny ako ekonomického partnera, konkurenta a tiež “systémového rivala”. Komisia upozornila na obavy spojené s neférovými hospodárskymi praktikami a hrozbami, ktoré znamená budovanie 5G siete prostredníctvom čínskych firiem. 

    Peking na to zareagoval tým, že vyzval Úniu, aby sa zamerala na “príležitosti”, ktoré Európe poskytuje rozvoj čínskeho hospodárstva, uviedla agentúra DPA. Vzťahy medzi Bruselom a Pekingom sú napäté aj s ohľadom na porušovanie ľudských práv v Číne, keď EÚ upozorňuje na rozsiahle zatýkanie príslušníkov etnických menšín v čínskej oblasti Sin-ťiang. EÚ má tiež obavy z útokov na svoju jednotu, ktorú čínska strana oslabuje prostredníctvom dvojstranných iniciatív, ako sú napríklad investície do projektu známeho ako Nová hodvábna cesta. Čína chce do tejto iniciatívy zapojiť 11 krajín z východnej časti EÚ a päť balkánskych krajín.

    Wang I v Bruseli uviedol, že Čína chce “spravodlivé, nestranné a nediskriminačné” zaobchádzanie so svojimi spoločnosťami pôsobiacimi v Európe. Diplomatom EÚ odkázal, že Čína odsudzuje “neopodstatnené obvinenia” na adresu čínskych firiem a pokusy obmedziť ich činnosť, za čím podľa neho stoja politické dôvody. “Myslíme si, že takéto praktiky sú neprirodzené, nemorálne a nemajú žiadnu podporu u ostatných krajín”, povedal Wang podľa DPA, avšak bez toho, aby špecifikoval konkrétne čínske firmy.

    V súčasnosti je najväčším terčom kritickej kampane v EÚ aj v USA čínska spoločnosť Huawei, ktorá ponúka technologické riešenia pri budovaní siete 5G. Šéf čínskej diplomacie v tejto súvislosti vyjadril nádej, že európske krajiny “použijú svoj vlastný úsudok” a v prípade potreby zabezpečia nezávislý výber spoločností.

    - Reklama -