Šéf českých moslimov Abbas o terore a utečencoch: Nie, je to inak. V žiadnom prípade. Neverte tomu

    0
    Mohamed Abbas (Autor: David Daniel)

    „Aj pre mňa je trochu záhada, prečo je toho zrazu toľko,“ povedal Abbas k tragickým udalostiam v Nemecku a vo Francúzsku. Podľa neho pôsobí všetko tak, ako keby chcel niekto vyvolať vojnu medzi moslimami a kresťanmi. „Útoky sú načasované tak, aby ľudí štvali proti migrantom, proti moslimom. Sú ľudia, ktorí majú záujem, aby to pokračovalo,“ povedal Abbas. Niečo podobné sa vraj dialo aj v minulosti v islamských krajinách.

    Sám v civilizačnú vojnu neverí, myslí si, že všetko je vytvorené umelo. „To si predstavuje možno prezident Miloš Zeman, že utečenci prišli do Európy, aby tu bojovali. Neverím, že je to pravda. Veď keď prišla v roku 1968 do Československa armáda pod vedením Sovietskeho zväzu, veľa ľudí odtiaľto utieklo. Pretože nemali inú možnosť. Zakaždým, keď je vojna, sa to deje,“ myslí si. Pre väčšinu ľudí, ktorí utekajú, je podľa jeho názoru lepšie čokoľvek ako to, čo zažívali doma.

    „Zaujímavé je, že napríklad človek, ktorý zavraždil ľudí nákladiakom v Nice, nemal predpoklady na to, aby bol islamista. Pretože hovorili, že mal homosexuálne aktivity. Jeden z vrahov z francúzskeho kostola mal zase náramok a mali ho sledovať. Jeden nemecký žurnalista hovoril, že o takomto človeku by sa malo vedieť aj to, keď len zakašle. Takže je otázka, ako by sa takí ľudia dali v takom krátkom čase tak dobre ovládať. Ale nechcem hovoriť o veci, o ktorej nemám až taký prehľad,“ povedal Abbas.

    „Rovnako, ako mi pripadalo zaujímavé, keď sa na Silvestra stali tie veci v Kolíne nad Rýnom. Okamžite som mal silný pocit, že to pokojne mohla urobiť tajná služba, Baššár Asad. Bolo to totiž niečo, čo malo vyvolať vlnu odporu voči utečencom. Prečo by to neurobil niekto, komu sa nepáči, že tí ľudia utiekli zo Sýrie a začali sa usadzovať, niektorí z nich pracovať, napríklad práve v Nemecku? Proti logike by predsa bolo, keby niekto, kto utiekol z vlastnej krajiny a chce sa usadiť v inej, robil veci, ktoré by proti nemu namierili hnev,“ podotkol.

    Odhadovať, ako bude situácia pokračovať, však Abbas nechce. Nemyslí si však, že by niekto útočil v Česku. „Moslimovia väčšinou Českú republiku ani nepoznajú, nesledujú ju ako Spojené štáty, Francúzsko či Nemecko,“ uviedol.

    Na záver sa vyjadril aj k Martinovi Konvičkovi a Tomiovi Okamurovi, ktorí sa netaja svojimi protiislamskými postojmi. „Nikdy som nezažil také otvorené prejavy nepriateľstva voči islamu. Zároveň som vôbec nechápal, ako mohla v Európe vzniknúť svätá inkvizícia. Keď vidím Konvičku a Okamuru, začína mi to byť jasné. Začínam vidieť, že z túžby po moci, kariére a majetku sa z normálnych ľudí stávali inkvizítori. Obaja páni mi pomáhajú pochopiť historické deje,“ uzavrel.

    - Reklama -