Šéf českej diplomacie prehovoril o Turecku. To je niečo hrozné, ozval sa turkológ

    0
    Tomáš Laně, turkológ, diplomat, prekladateľ a prvý veľvyslanec ČR v Turecku (Autor: ReproFoto: YouTube)

    „Nám ide o to, aby tu viac rodín mohlo posielať deti do školy, aby tu ľudia mohli nájsť prácu, aby si ľudia povedali, že má zmysel zostať v Turecku, zostať bližšie k vlastnej krajine,“ opísal predstavu EÚ český minister.

    Následne prezradil, že cestoval s tureckou námornou hliadkou, ktorá zastavila čln s utečencami a vrátila ho do Turecka, ale priamo na pobreží videl ďalšie tri-štyri člny, ktoré sa chystali na cestu. „To bolo za bieleho dňa. A od Turkov sme počuli, že ak sa to má zmeniť, tak treba ukončiť vojnu v Sýrii, inak sa to nezmení,“ upozorňoval Zaorálek. Pomôcť môžu aj peniaze od EÚ.

    Turkológ Laně pridal trochu odlišný pohľad. „V Turecku sa pašovali ľudia oddávna, ale všetko sa to robievalo v noci. Ale to, že sa to deje za bieleho dňa a ešte za prítomnosti ministra z cudzieho štátu, to je niečo hrozné,“ povedal jasne. „Je to niečo ako pašovanie drog a možno je to ešte výnosnejšie ako pašovanie drog,“ doplnil.

    Turecko je veľkou krajinou, ktorá by vraj mohla utečencov zvládnuť. „Ale utečenci vidia situáciu, v akej sa EÚ nachádza, a využívajú to,“ prezradil. Keď sa bavíte so samotnými Turkami, hovoria o utečencoch ako o hosťoch. Začali s tým však v čase, keď v krajine žilo asi 100-tisíc utečencov a samotní Turci predpokladali, že opozícia proti Bašárovi Asadovi čoskoro zvíťazí a vyhnanci sa vrátia domov.

    „Nesmieme však zabúdať aj na to, že Turecko bolo vždy obrátené na Západ, chcelo sa mu priblížiť po stovky rokov a EÚ sa možno bude musieť začať správať pragmatickejšie a otvoriť Turecku dvere. Egypt je predsa tiež považovaný za stabilného spojenca Západu a demokraciu tam rozhodne nemajú,“ uzavrel Laně.

    - Reklama -