Šéf americkej diplomacie Pompeo štartuje v Berlíne turné po Európe

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    Pompeo pricestoval na návštevu tradičného spojenca USA Nemecka, ktoré má v súčasnosti napäté vzťahy s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, vo štvrtok. 

    Prezident Trump opakovane útočil na Merkelovú za to, že sa v roku 2015 rozhodla prijať veľký počet blízkovýchodných migrantov. Agentúra AFP komentovala, že takáto otvorená kritika Nemecka z úst prezidenta USA by bola ešte pred prekvapivým nástupom realitného magnáta Trumpa do funkcie v roku 2016 nepredstaviteľná. 

    “Veľmi nás teší, že sme ešte v máji našli termín vyhovujúci americkej aj nemeckej strane,” povedal pre AFP na margo Pompeovej návštevy v Nemecku nemenovaný predstaviteľ USA.

    Nemecko je kľúčovým spojencom USA v Afganistane, pričom Trump aktuálne pracuje na odsune amerických vojakov z krajiny po takmer dvoch desaťročiach bojov.

    Berlín však nedávno odmietol nasledovať Washington v súvislosti s jeho sporom s čínskou telekomunikačnou spoločnosťou Huawei. USA uvádzajú, že vývoj siete piatej generácie (5G) môže ohroziť bezpečnosť vlád. Pompeo plánuje podľa zdroja citovaného AFP v Nemecku “zopakovať, že bezpečnosť telekomunikačných sietí našich spojencov má priamy vplyv na našu vzájomnú národnú bezpečnosť”.

    Nemecko je prvou zastávkou v rámci Pompeovho európskeho turné po štyroch krajinách. Z Berlína sa presunie do Švajčiarka, ktoré zastupuje záujmy Washingtonu v Iráne. Turné pokračuje v Holandsku a Británii, kde sa pridá k štátnej návšteve šéfa Bieleho domu Trumpa.

     

    - Reklama -