Šéf SNS naplnil krajný variant. Neviem, čo ho k tomu viedlo, hovorí prekvapený Hrnko

    0
    Anton Hrnko (Autor: TASR)

    „Pokračujeme v predsedníctve, ktoré bolo v piatok. Čakáme, že sa veci vyjasnia a že pôjdu správnym smerom,“ uviedol pri príchode do sídla SNS na Šafárikovom námestí v Bratislave. Hrnko priznal, že nevie, čo viedlo predsedu jeho strany k vypovedaniu koaličnej zmluvy. Na piatkovom predsedníctve sa podľa neho o tom hovorilo ako o krajnej možnosti.

    „Uvidíme, čo nám povie, pretože my sme mu dali v piatok určitý mandát a naplnil jeho krajný variant. Tak najskôr musíme vedieť, čo bolo príčinou, že sa to použilo,“ vysvetlil.

    Vypovedanie koaličnej zmluvy Danko oznámil listom cez médiá. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

    Fico v reakcii na tento krok zvolal nadnes rokovanie koaličných partnerov. Namiesto Úradu vlády sa napokon uskutoční vo vládnom hoteli na Bôriku so začiatkom o 10.00 h. Dankov krok považuje Fico za absurdný.

    “Očakáva, že predseda SNS vysvetlí partnerom absurdný krok Slovenskej národnej strany, ktorý nevnáša do spoločnosti pokoj a stabilitu,” uviedla v pondelok premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

    Predsedníctvo strany Most-Híd, ktorá dopĺňa koaličný trojlístok, zasadalo v pondelok večer. Od predsedu SNS Most-Híd očakáva, že na dnešné rokovanie koaličnej rady príde s konkrétnym návrhom, čo potrebuje v koaličnej zmluve zmeniť, rovnako aj vysvetlenie, prečo sa rozhodol dohodu vypovedať. Predseda strany Béla Bugár označil situáciu za vážnu. Zdôraznil, že Most-Híd je spoľahlivý koaličný partner, pre ktorého naďalej platí koaličná zmluva.

    - Reklama -