Šéf Penty: Obávam sa, že Kočner si môže začať vymýšľať

    0
    Jaroslav Haščák (Autor: TASR)

    Radšej budem žiť s povesťou korupčníka a mať goriliu hlavu, ako byť spájaný s vraždou. Vražda je hrana, za ktorú sa nedá ísť. Nemôžem ani na sekundu pripustiť, že by som s ňou mal byť spájaný. Hovorí pre Aktuality.sk spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Okrem iného reagoval aj na zverejnenú esemsku, v ktorej mu Marian Kočner mesiac pred vraždou Jána Kuciaka napísal, že chce „od..bať čuráka“. Zmieňuje sa aj o zmenkách či spise Gorila.

    Haščák považoval Jána Kuciaka za veľmi schopného novinára s analytickým myslením, ktorý si „dobre plnil domáce úlohy“ a bol „jedným z mála novinárov, ktorý si držal odstup od dezinformácií“. Rovnako sa mu ani nezdalo, že by bol k Pente a jej aktivitám viac kritický ako iní novinári.

    Kočner a „penťácke“ médiá

    Pri vzťahu s Kočnerom uviedol že za posledné dva roky sa stretli osemkrát v sídle Penty. Písali si spolu asi dvadsaťkrát a podľa Haščáka sa ich komunikácia týkala médií. „Kočner mal snahu cez moju osobu vplývať na médiá, ktoré o ňom písali a vlastní ich Penta,“ hovorí jej spolumajiteľ a dodáva, že chcel od neho, aby „zjednal nápravu“. „Keď som si spätne pozeral, ako pokrývali naše médiá Mariana Kočnera, s prekvapením som zistil, že za roky 2016, 2017 a 2018 to bolo vyše dvesto článkov. Keď sme o tom spolu hovorili, používal expresívny, vulgárny slovník,“ objasňuje Haščák a zároveň priznáva, že občas ho použil v súvislosti s novinármi aj on, ale „bral som to však ako diskusiu medzi chlapmi“. Neskôr sa za to ospravedlnil. Kočner podľa neho komunikoval expresívnym spôsobom veľmi často, nikdy sa však nestalo, že by prekročil pomyselnú hranicu, že by sa vyhrážal niektorému z novinárov fyzickým násilím – a už vôbec nie likvidáciou. „Vždy to bolo len v štýle vulgarizmov, že píšu nepravdy, že ich bude žalovať a žiadať satisfakciu,“ hovorí v rozhovore pre Aktuality.sk Haščák. Aj po jeho mnohých intervenciách vždy ho bral ako „psa, ktorý síce breše, ale nehryzie“.

    Po vražde Jána Kuciaka mu napadlo, že „keby mal zostaviť rebríček, o kom písal Kuciak najkritickejšie, tak Kočner by bol zrejme na prvom mieste“. „Napriek tomu som nepredpokladal, že by bol schopný objednať si vraždu,“ konštatuje Haščák.

    Esemeska o „od..baní“ bola k inému

    Hačšák najprv nevedel, k čomu mohla byť spomínaná esemeska. „Nevedel som rýchlo zistiť, čoho sa týkala a nechcel som púšťať neoverené fámy,“ obhajuje sa. Neskôr si otvoril počítač a stiahol z archívu všetky stretnutia, ktoré mal s Kočnerom v rokoch 2017 a 2018. Vtedy sa bavili hlavne o médiách, ale aj o zmenkách a Markíze, resp. o Technopole. „V tejto chvíli som však na 95 až 99 percent presvedčený, že esemeska súvisela s vyšetrovaním Pavla Ruska a súvisela s jeho záujmom odstaviť vyšetrovateľa, ktorý riešil prípad Silvie Volzovej a Pavla Ruska,“ spresňuje. Haščáka a Penty sa to týkalo tiež preto, lebo prípad vyšetroval rovnaký tím ako privatizáciu Slovenských elektrární, čo sa Haščákovi zdalo podozrivé.

    „Tá téma ma zaujímala len do tej miery, že privatizácia elektrární bola spájaná s Pentou a kauzou Gorila. Myslím si, že Kočnerova esemeska o ´od..baní čuráka´ súvisela s jeho záujmom odstaviť vyšetrovateľa, ktorý riešil prípad Silvie Volzovej a Pavla Ruska,“ dodáva k esemeske. Viac sa vraj k téme nevracali. Určite však pôjde v tejto veci vypovedať na políciu a vyšetrovateľom povie to isté. „Zrejme tam bude aj jeho obhajca, možno aj samotný Kočner a príde ku konfrontácii,“ tvrdí Haščák.

    Posledná komunikácia s Kočnerom

    Po vražde Jána Kuciaka sa Haščák s Kočnerom stretli dvakrát, vždy z iniciatívy Kočnera. Jedna téma sa týkala kauzy Technopol. „Keď som sa z médií dozvedel, ako je vnímaná Privatbanka, povedal som mu, že to bola posledná vec, ktorú s ním naša banka robila.“

    Na Haščákovu otázku, čo si myslí o vražde, dnes už obvinený vraj vtedy odpovedal, že „za tým vidí taliansku stopu“. Potom, ako Zsuzsová označila za jedného z možných objednávateľov vraždy Hačšáka, si pomyslel, „že tá baba sa zbláznila. A že ďalší, kto sa zblázni, budú zrejme moji rodičia“.

    Markízacké zmenky

    Haščák tiež hovorí, že nikdy si nemyslel, že Kočnerove zmenky sú pravé. K zmenkám kontaktoval Kočner Haščáka preto, lebo sa dozvedel, že Penta má záujem o kúpu Markízy. Z kúpy však vzišlo. Hačšák vraj už vtedy upozorňoval Kočnera, že okrem iného je nelogické, aby neboli zmenky zachytené v účtovníctve Markízy a že mnohé veci podcenil, ak by došlo ku kúpe, Kočner však údajne odpovedal, že „má v p..i“.

    Gorila

    Haščák popiera, že by ho niekto nahrávkou zo spisu Gorila vydieral.„Ja som nahrávku Gorily nepočul ani som ju nevidel, ani nám ju nikdy nikto neponúkal na predaj,“ tvrdí a dodáva, že „ak som mal byť obeťou nejakého vydierania, predpokladám, že budem predvolaný na výsluch a budem vypovedať pred vyšetrovateľom. Preto by som nechcel ísť do nejakých hypotéz.“

    Podľa Haščáka je v spise Gorila popísaných štrnásť transakcií. Tri sa týkajú priamo Penty – na jednej strane je Penta, na druhej štát. „Náš pohľad sme opísali na 130 stranách textu, kde sme tie transakcie detailne vysvetlili. Kauza sa vyšetruje osem rokov, pričom musím uznať, že to robia profesionáli, ktorí tým transakciám rozumejú. Napriek tomu je výsledok taký, aký je,“ hovorí.

    Na záver obsiahleho rozhovoru Hačšák tvrdí, že sa neobáva žiadnych nahrávok ani diskreditačných materiálov, lebo neverí, že niečo také existuje. „Nebojím sa toho, keď bude hovoriť (Kočner – pozn. PL.sk) pravdu. Obávam sa toho, že si môže začať vymýšľať,“ konštatuje a dodáva, že z dnešného pohľadu jednoznačne vníma ako chybu svoj blízky vzťah s Kočnerom.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -