Šéf OBSE si želá, aby Lajčák viedol slovenské predsedníctvo v organizácii

    0
    Generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Thomas Greminger (Autor: TASR)

    „OBSE potrebuje excelentné vedenie. Potrebujeme skúseného a rešpektovaného lídra. Želal by som si, aby sa Miroslava Lajčáka podarilo presvedčiť zostať a prevziať predsedníctvo. Na to, aby sme boli úspešní, potrebujeme odpovedať na výzvy, používať nástroje OBSE, potrebujeme niekoho jeho kalibru, rešpektovaného diplomata so skúsenosťami,“ povedal Greminger a poukázal na výzvy, ktoré pred organizáciou stoja. Spomenul napríklad situáciu na Ukrajine.

    „Som si istý, že Slovensko má aj iných top diplomatov, ktorí by mohli robiť túto prácu. Ale žiadny nie je tak dobre pripravený ako Miroslav Lajčák. Nikto do toho neinvestoval toľko ako on,“ uviedol Greminger, podľa ktorého by bola škoda, keby Lajčák OBSE neviedol. Doplnil, že Lajčák do prípravy predsedníctva veľa investoval, Slovensko má podľa Gremingera veľmi dobré tímy. 

    Po stretnutí s Gremingerom rokoval premiér aj s Lajčákom. Minister sa zatiaľ nechce vyjadrovať, svoj postoj povie po stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktoré sa má uskutočniť v utorok. K rokovaniu s Lajčákom sa nevyjadril ani premiér.

    - Reklama -