Šéf NKÚ Mitrík: Budúci rok budeme zdravotníctvo kontrolovať komplexne. Prečo ho nezaujíma teta Anka a ako to je s jeho nadržiavaním Frešovi?

    0
    Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík (Autor: SITA)

    To ako bude postupovať a aké vízie ho ženú vpred prezradil pre denník Nový Čas. Mitrík vysvetľuje, že nechce zacházať do minulosti a toho čo v úrade vykonal, ale chce poukázať na body, ktoré zavedie do budúcnosti. „Prvá oblasť, ktorej sme sa už teraz inak venovali, je príprava plánu kontrolných činností na budúce obdobie. Tá musí vyzerať úplne inak,“ vysvetľuje.

    Nový predseda prezradil, ako pokračujú kontroly na pôde Všeobecnej zdravotnej poisťovne a dotkol sa aj témy kauzy „tety Anky“. Kontroly sú podľa neho komplikovaným procesom a VŠZP je rozmerný subjekt, ktorý obsahuje tisíce zmlúv. Aby bol výstup hodnoverný, musí sa „namodelovať“ širší záber. „Nás teta nezaujíma, nás zaujímajú zmluvné vzťahy porovnateľné so zmluvami, ktoré boli pranierované. Ak si dobre pamätám, tak je naplánovaný koniec na marec,“ hovorí Mitrík a dodáva: „Budúci rok budeme zdravotníctvo kontrolovať komplexne.“

    Nový Čas taktiež podčiarkuje „vzťah“ medzi ním a predsedom Bratislavského kraja Pavlom Frešom, ktorý ho do úradu navrhol. Ten Freša zároveň aj kontroluje. „Odchylka doprava, doľava pre mňa neexistuje. Môžeme mať všetci nejaký názor, ale tu na pôde úradu pri výkone činnosti každý bude hľadieť rovno a ja nestrpím akékoľvek snahy o odchýlky,“ opisuje Mitrík. Vyjadril sa aj k fitnescentru a saune, ktoré vybudoval na pôde úradu jeho predchodca.

    „Nedá sa hovoriť o nejakom fitnescentre, ja nie som nejaký fitnesák, to je také drobné zariadenie,“ hovorí a dodáva aj svoj názor na adresu sauny: „Keďže som starý saunár, sauna je síce vybudovaná, ale nespĺňa parametre.“

    - Reklama -