Šéf Európskeho parlamentu sa ospravedlnil za svoje pozitívne výroky o Mussolinim

    0
    Antonio Tajani, predseda Európskeho parlamentu (Autor: TASR)

    “Ako zarytý antifašista sa ospravedlňujem všetkým, ktorých sa mohlo dotknúť to, čo som povedal,” uviedol Tajani a dodal, že v žiadnom prípade nemal v úmysle ospravedlniť alebo bagatelizovať nedemokratický a totalitárny režim.

    “Stále zdôrazňujem, že Mussolini a fašizmus boli bez rozdielu najtemnejšou kapitolou v histórii minulého storočia. Európa bola vybudovaná na porážke fašizmu a je najsilnejšou obrannou stenou voči akejkoľvek forme totalitarizmu,” povedal Tajani.

    “Predtým, než zvyšku sveta vyhlásil vojnu a nasledoval Hitlera; predtým, než zaviedol rasové zákony; pred tragickou aférou (Giacoma) Matteottiho – pred týmto všetkým urobil zopár pozitívnych vecí na vybudovanie infraštruktúry v našej krajine,” povedal v stredu Tajani.

    Tajaniho výroky odsúdil šéf politickej frakcie socialistov a demokratov (S&D) v EP Udo Bullmann a na svojom účte na Twitteri ich označil za “neuveriteľné”.

    Antonio Tajani je zástupca Berlusconiho v jeho strane Forza Italia (Taliansko, vpred!).

    Vodca talianskeho fašizmu Benito Mussolini vládol v krajine v rokoch 1922-43 a ako spojenec Adolfa Hitlera ju priviedol do druhej svetovej vojny. Matteotti bol opozičný poslanec a antifašista, ktorého v roku 1924 zavraždili fašistickí zločinci.

     

    - Reklama -