Seehofer: Maassenom zverejnené stanovisko nie je pre mňa novinkou, viem o ňom

    0
    Horst Seehofer a Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Na otázku, prečo rovnaké informácie nemá spolková vláda, ako to v piatok vyhlásil jej hovorca Steffen Seibert, Seehofer po schôdzke s krajinskými ministrami vnútra-nominantmi strán únie CDU/CSU vo Wiesbadene uviedol, že nikto z Úradu spolkovej kancelárky sa ho na to nepýtal.

    Maassen sa pre najčítanejší nemecký denník Bild vyjadril, že neexistujú nijaké dôkazy, že videozáznam útokov na cudzincov v meste Chemnitz, ktorý sa objavil na webe, je autentický. Podľa jeho opatrnej formulácie sú však dôvody domnievať sa, že išlo o cielenú falošnú informáciu s možným zámerom odpútať pozornosť občanov od vraždy v Chemnitzi.

    Maassen pre Bild spochybnil aj opodstatnenosť použitia slovného spojenia “štvanica” na cudzincov, ktorý v súvislosti s udalosťami v Chemnitzi vyslovila spolková kancelárka a už v stredu ho na pôde saského krajinského parlamentu spochybnil i tamojší krajinský premiér a Merkelovej stranícky kolega Michael Kretschmer. Podľa jeho slov by sa dianie v Chemnitzi malo opísať správne. “Je jasné, že tam nebola luza, štvanica, a nedošlo tam k pogromom”, formuloval.

    Maassenove vyjadrenia vyvolali v spolkovej republike ostré reakcie.

    Politici Merkelovej CDU ho vyzvali, aby zverejnil zdroje svojich informácií.

    Koaliční sociálni demokrati z SPD i opoziční zelení žiadajú zvolanie mimoriadneho zasadania parlamentného výboru pre vnútro za účasti samotného Maassena i jeho nadriadeného, spolkového ministra vnútra Horsta Seehofera.

    Strana Ľavica, ale aj časť zelených volajú po Maassenovej demisii.

    Líder opozičnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Alexander Gauland vyzval na odstúpenie zase hovorcu vlády Steffena Seiberta, pretože podľa jeho slov by jeho ďalšie pôsobenie vo funkcii znamenalo, že sa “tu vedome a profesionálne vedie ohlupovanie” ľudí.

    Nepokoje a protesty v Chemnitzi nasledovali krátko po zabití 35-ročného Nemca s kubánskymi koreňmi, z ktorého sú podozriví utečenci z krajín Blízkeho a Stredného východu.

    - Reklama -