Schwarzenberg pod paľbou otázok. Hlavnou témou boli utečenci

    0
    Karel Schwarzenberg (Autor: Hans Štembera)

    „Nakoľko je podľa vás reálne, že teroristi zaútočia aj u nás?“ spýtal sa exministra zahraničných vecí čitateľ. Zároveň sa aj opýtal, či sa nedomnieva, že na Čechov svojimi protimoslimskými výrokmi zbytočne upozorňuje aj hlava štátu. „Nemôžem vylúčiť, že bude atentát aj v Česku, mám však dojem, že sme stále ešte v druhom či treťom rade už len preto, že u nás je nedostatočné prostredie, v ktorom by sa mohli pohybovať,“ reagoval Schwarzenberg.

    Všetci nie sú nebezpeční

    Podľa ďalšieho čitateľa predstavujú utečenci nebezpečenstvo, lebo nie sú schopní integrácie do spoločnosti. To však exminister odmieta. Nie je správne povedať, že utečenci nie sú schopní integrácie,“ povedal s tým, že jediné, čo nesmieme pripustiť, je vznik get. „Tvrdiť, že každý vyznávač islamu je nebezpečný, nie je pravda. Je to prehnané,“ dodal.

    Ďalší z čitateľov sa Schwarzenberga spýtal, prečo stále spí v parlamente a namiesto toho radšej nerezignuje a nevenuje sa utečencom. „Prečo nejdete príkladom a neživíte pár tisíc utečencov?“ konfrontoval ho nasrdený čitateľ. Politik si však aj v tomto prípade zachoval chladnú hlavu.
     

    „Bohužiaľ, mýlite sa, že vždy spím v parlamente. Ja tam naozaj väčšinou počúvam a robím svoju prácu,“ odpovedal a čitateľa musel „doraziť“ aj tvrdením, že svoje panstvo odovzdal synovi, ktorý skutočne pár utečencov ubytoval.

    „Súhlasíte s názorom, že ľudské práva imigrantov sú nad bezpečnosť občanov?“ znela ďalšia otázka. Schwarzenberg zareagoval, že je samozrejmé, že musíme dodržiavať dublinské dohody a naše zákony. „Otázka je, ako definujete bezpečnosť našich občanov,“ povedal.

    Otázky o utečencoch či moslimoch skutočne nemali konca kraja a jednou z nich bola aj výčitka, prečo tak vehementne podporuje ich prijatie. „Aj keby jeden imigrant zo státisícov zabíjal, ako to ako podporovateľ vysvetlíte ostatným?“ opýtal sa čitateľ s tým, že Česku sa nepodarila ani integrácia Rómov. „Azda by bolo dobré upozorniť, že často sa darí moslimom integrovať, napríklad v Rakúsku, nie sú lepší alebo horší ako naši ľudia,“ nedal sa a vyjadril súhlas, že by sme mali integrovať Rómov. „Práve na tomto príklade si môžeme uvedomiť, ktoré chyby sme robili a ako sa nám vypomsťuje, že sme ich nezačlenili, ale vylúčili zo spoločnosti,“ dodal.

    Utečencov sa zastal aj v ďalšej odpovedi. „Utečencom by sme mali pomáhať, lebo utekajú pred takými vrahmi, akí zaútočili v Paríži. A ako obete si musíme pomáhať,“ uzavrel.

    - Reklama -