Schválili v Kanade: Nepodporujete snahy dieťaťa o zmenu pohlavia? Štát vám ho môže zobrať

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: Jan Rychetský)
    Minister pre deti a služby mladým Michael Coteau v kanadskej provincii Ontário predstavil zákon na podporu detí, mladých a rodín ešte začiatkom tohto roka a 1. júna ho parlament odklepol veľkou väčšinou. Norma určuje, že ak náhradní rodičia nespoznajú a nepodporia snahy dieťaťa o zmenu pohlavia, môže to byť dôvod na odobratie dieťaťa. Podľa nového zákona je totiž takéto zaobchádzanie považované za zneužívanie. 
     
    „Považoval by som to za formu zneužívania, ak by sa dieťa nejako (pohlavne) identifikovalo a poskytovatelia starostlivosti by mu povedali, nie, musíš to urobiť inak. Ak ide o zneužívanie a je to v rámci tejto definície, dieťa môžu odobrať z prostredia (náhradnej rodiny) a umiestniť do ochrannej starostlivosti, kde takéto zneužívanie prestane,“ uviedol na margo zákona minister Coteau. 
     
    Rešpektovať to, či si dieťa vyberie byť mužom alebo ženou už v útlom veku, je podľa novej normy povinnosťou adoptívnych rodičov, ktorým bolo dieťa zverené do opatery, ale zo zákona vypadla jedna dôležitá súčasť. Opatrovníci už nebudú smieť hovoriť ani k náboženskej orientácii dieťaťa, proti čomu sa ozvala kritika najmä zo strany kresťanskej komunity. 
     
    V predošlom znení zákona bola veta, že opatrovníci, ktorým bolo dieťa zverené, majú právo „usmerňovať vzdelávanie dieťaťa a jeho náboženskú výchovu“. Po novom majú adoptívni rodičia už len právo „usmerňovať vzdelávanie dieťaťa a jeho výchovu“. Vypadlo náboženské usmernenie a pribudla formulka, že výchova musí byť „v súlade s vierou aj komunitnou a kultúrnou identitou dieťaťa alebo mladistvej osoby“. 
     
    Agenti úradu na ochranu detí, poskytovatelia adopcií aj sudcovia budú musieť po novom rešpektovať „rasu, pôvod, miesto narodenia, farbu pleti, etniku, občianstvo, rodinné zázemie, postihnutie, pohlavie, sexuálnu orientáciu, pohlavnú identitu a pohlavné prejavy“. 
     
    - Reklama -