Schválili novelu národniarov, vznikne inštitút podnikových bytov

    0
    Výstavba bytov, ilustračné foto (Autor: TASR)

    “Cieľom predkladanej novely zákona o dani z príjmov je podpora mobility pracovnej sily a stimulácia nového zdroja, z ktorého môže byť financovaná bytová výstavba, teda zo zdrojov podnikateľského prostredia,” priblížil poslanec SNS Radovan Baláž.

    Zavádza sa tak osobitný typ daňového zvýhodnenia v podobe kratšej doby odpisovania pre daňovníka, ktorý je obchodnou spoločnosťou alebo družstvom zamestnávajúcim viac ako 49 zamestnancov, pre presne vymedzený typ budov slúžiacich v prevažnej miere na ubytovanie vlastných zamestnancov za presne vymedzených podmienok.

    “Pre vlastné budovy slúžiace na ubytovanie zamestnancov je na strane zamestnanca zavedené oslobodenie nepeňažného príjmu,” uviedli poslanci. Bytová výmera však nebude môcť presiahnuť viac ako 100 štvorcových metrov.

    Podľa prechodných ustanovení sa navrhovaný spôsob odpisovania budov použije aj na budovy zaradené a odpisované do 31. decembra 2019, pričom tento zvýhodnený spôsob odpisovania sa prvýkrát použije za zdaňovacie obdobie, ktoré začína najskôr 1. januára 2020.

    Navrhované oslobodenie nepeňažného plnenia pre zamestnancov sa prvýkrát použije pri poskytovaní ubytovania po 31. decembri 2019. Novela zákona má začať platiť od 1. januára budúceho roka.

     

    - Reklama -