Schulz potvrdil, že končí na čele SPD. Za nástupkyňu navrhne Nahlesovú

    0
    Andrea Nahlesová a Martin Schulz (Autor: TASR)

    V osobe Nahlesovej by sa po prvý raz v takmer 155-ročnej histórii nemeckých sociálnych demokratov postavila do čela SPD žena, ktorá by navyše bola nielen predsedníčkou strany, ale zostala by aj šéfkou jej parlamentnej frakcie.

    Bývalý predseda Európskeho parlamentu (EP) by sa mal stať v novej vláde kancelárky Angely Merkelovej šéfom nemeckej diplomacie a nástupcom svojho predchodcu na čele SPD Sigmara Gabriela. Ten by už nemal zastávať ministerskú funkciu.

    O obnovení veľkej koalície v Berlíne však definitívne rozhodne hlasovanie členskej základne sociálnych demokratov, v radoch ktorých stále jestvuje značný odpor proti pôsobeniu vo vláde so stranami únie CDU/CSU.

    Ako môže vyzerať nová vláda?

    Novú nemeckú vládu povedie doterajšia spolková kancelárka Angela Merkelová, líderka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU). Internetové vydanie denníka Bild prinieslo už aj zoznam členov jej budúceho vládneho kabinetu, ktorý je však zatiaľ neoficiálny.

    Vicekancelárom a ministrom financií by sa mal stať doterajší prvý muž radnice v Hamburgu Olaf Scholz zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD).

    Ministerstvo zahraničných vecí bude riadiť Martin Schulz, ktorý však zrejme opustí post predsedu SPD, na ktorom ho nahradí šéfka jej parlamentnej frakcie Andrea Nahlesová.

    Novým spolkovým ministrom vnútra s rozšírenými kompetenciami by sa mal stať predseda Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) Horst Seehofer. Ministerkou obrany zostane Ursula von der Leyenová (CDU).

    Rezort hospodárstva by mal prevziať doterajší šéf Úradu spolkovej kancelárky, minister pre mimoriadne úlohy Peter Altmaier (CDU). Jeho nástupcom na čele Úradu spolkovej kancelárky by sa mal stať Helge Braun (CDU), ktorý tam pôsobil doteraz ako štátny minister.

    Ministerkou zdravotníctva novej vlády by sa mala stať Annette Widmannová-Mauzová (CDU). Rezort pôdohospodárstva a výživy by mala viesť Julia Klöcknerová (CDU), dlhoročná poslankyňa a šéfka krajinskej organizácie strany v Porýní-Falcku. Ministerstvo školstva by v novej koalícii mal riadiť Hermann Gröhe (CDU).

    Obsadenie týchto postov je podľa denníka Bild už isté. Naopak, za neisté označuje periodikum obsadenie ministerstva dopravy a digitálnej agendy (Andreas Scheuer z CSU), rezortu práce a sociálnych vecí (Eva Höglová z SPD), životného prostredia (Barbara Hendricksová z SPD), rezortu spravodlivosti (Heiko Maas z SPD), ako aj ministerstva rodiny (Katarina Barleyová z SPD) a rezortu pre rozvoj (Dorothee Bärová z CSU).

    Doterajší spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere (64) už potvrdil, že nebude členom novej nemeckej vlády. Podľa vlastných slov je vďačný, že mohol slúžiť krajine v ťažkých časoch. Už vopred vraj povedal, že iné funkcie pre neho nepripadajú do úvahy.

    De Maiziere pôsobil vo viacerých nemeckých vládach, šéfom rezortu vnútra bol od roku 2013, predtým však v rokoch 2011-2013 zastával funkciu ministra obrany a v rokoch 2005-2009 bol šéfom Úradu spolkovej kancelárky.

    - Reklama -