Schulz mieri na post spolkového kancelára. Teraz ho tam poslal ďalší prieskum

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Agentúra Emnid priniesla nový prieskum verejnej mienky, z ktorého vyplýva, že sociálny demokrat Martin Schulz poráža doterajšiu nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a jej CDU/CSU. Schulz síce zatiaľ vedie len tesne, ale od roku 2006 ide o prvý moment, v ktorom sa SPD znovu stáva potenciálne najsilnejšou stranou. Sociálnych demokratov by volilo 33 percent respondentov, zatiaľ čo Merkelovú „len“ 32 percent.

    Stojí za pripomenutie, že v zatiaľ posledných voľbách v roku 2013 Merkelová so svojou CDU/CSU získala 41 percent hlasov a sociálni demokrati skončili druhí so ziskom 25 percent hlasov. Teraz vyzerá situácia úplne inak. Sociálna demokracia by mohla po voľbách vytvoriť väčšinovú koalíciu troch strán. Martin Schulz by v tejto koalícii získal kreslo kancelára a ako partnerov by si prizval Zelených a postkomunistickú Stranu ľavice.

    Nástupcovia komunistov majú v prieskume osem percent a Zelení sedem percent. Liberáli z FDP by sa dostali do dolnej komory nemeckého parlamentu so ziskom šesť percent a Alternatíva pre Nemecko (AfD) by na celoštátnej úrovni získala deväť percent. Prípadná koalícia CDU/CSU, liberálov z FDP a Alternatívy pre Nemecko by v dolnej komore parlamentu nedisponovala väčšinou mandátov.

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -