Schengen sa rúca ako veže dvojičiek. Čo to znamená pre krajiny V4?

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa neho značí fakt, že sa myšlienka minischengenu objavila na holandskej vládnej úrovni, o nátlaku na to, aby krajiny V4 prehodnotili svoju azylovú politiku a postoj ku kvótam.

    Forma tlaku na V4

    „Nie je vôbec podstatné, či projekt minischengenu holandskí – údajní – otcovia myšlienky dementovali, čo tvrdí Kaliňák, alebo nie,“ myslí si Schutz vo svojom komentári v denníku SME. Keby totiž priznal, že Benelex, Francúzi, Nemci a Rakúšania chcú zužovať zónu voľného pohybu, ťažko by tým kompromitoval svoju (a Ficovu) pozíciu, že Slovensko si môže slobodne hlásať aj vykonávať alternatívnu migračnú politiku a nič sa mu nestane.

    To však podľa Schutza nie je pravda. Podstatné totiž je, že sa táto myšlienka objavila na holandskej vládnej úrovni. Okrem iného je totiž formou tlaku na V4, aby prehodnotili svoju azylovo-migračnú pozíciu. Alebo sa aspoň priblížili k mainstreamu. „A tam, kde je tlak, je zrejmé, že nevznikol z ničoho, ale niečo aj sleduje,“ myslí si komentátor. Minischegnen môže byť podľa neho veľmi dobrým baranidlom na valy V4.

    Spojené nádoby

    Podľa Schutza je však spľasnutie Schengenu na jeho viac-menej pôvodné jadro legitímnou a aj očakávateľnou reakciou. „Voľný pohyb osôb a azylová politika sú totiž spojené nádoby, ktoré síce nemusia do seba zapadať na milimeter v každom parametri, ale na také dačo, že jeden člen prijme migrantov milión a druhý sto, v zóne spoločných pravidiel nie je priestor,“ vysvetľuje komentátor.

    Šéf rezortu vnútra Kaliňák síce podľa neho môže chlácholiť seba aj veriacich Smeru, ale Schengen „sa rúca ako veže dvojičiek už dnes“. Podstatné podľa neho je to, ak niektorá zo strán vybočí z dráhy, po ktorej sa rúti do kolízie, a nie to, čo hovorilo Holandsko.
     

    - Reklama -