Schäubleho návrh na dočasné vylúčenie Grécka z eurozóny bol odvážny, uviedol slovenský minister financií Peter Kažimír v rozhovore pre The Wall Street Journal

    0
    Minister financií Peter Kažimír (Autor: sita)

    Ani návrh na dočasné vylúčenie Grécka spomedzi krajín platiacich eurom neprešiel, ale aj tak vyvolal kritiku nielen z Atén. Francúzsky minister financií Michel Sapin uviedol, že Wolfgang Schäuble chcel svojim návrhom počas rokovaní predstaviteľov eurozóny pravdepodobne iba „pobaviť prítomných“.

    „Vážim si odvahu Wolfanga Schäubleho navrhnúť dočasný Grexit,“ uvádza Peter Kažimír v rozhovore pre The Wall Street Journal. „Povedal nám všetkým pravdu o tom, aká je situácia,“ dodáva šéf slovenského rezortu financií v interview pre americký denník. Aj Peter Kažimír sa po rokovaniach s Gréckom stal terčom nenávistných slovných útokov na sociálnych sieťach. Na Twitteri totiž uviedol, že dohoda medzi Aténami a medzinárodnými veriteľmi vznikala veľmi ťažko aj pre odpor Grécka voči reformám. Za tento „twít“ si vyslúžil urážky a vulgarizmy zo strany gréckych používateľov Twittera.

    V rozhovore pre The Wall Street Journal minister Kažimír uviedol, že nechápe nenávisť na sociálnych sieťach, ktorá sa rozpútala proti krajinám, ako sú napríklad Nemecko, Fínsko či Slovensko. Podľa Petra Kažimíra „tieto krajiny presadzujú zodpovednosť (voči Grécku, pozn. red.), a pritom sú považované za zástancov tvrdej politiky“.

    Za to, že Grécko potrebuje pomoc vo výške až 86 miliárd eur môže podľa Kažimíra samotná grécka vláda, ktorá nedodržiavala pravidlá a niekoľko mesiacov sa vyhýbala škrtom v rozpočte aj požadovaným reformám. „Nemá to nič spoločné s Grékmi, pretože je to zodpovednosť vlády,“ dodáva v závere interview pre The Wall Street Journal minister financií SR Peter Kažimír.

    Celý článok v angličtine si môžete prečítať TU

    - Reklama -