Savčenková opäť vyhlásila hladovku. Za čo bojuje tentoraz?

    0
    Nadija Savčenková (vpravo) so sestrou Virou na kyjevskom letisku Boryspiľ (Autor: SITA)

    Savčenková vyhlásila dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve, že “protest hladom” bol jedným z “hlavných nástrojov boja s nečinnosťou ukrajinskej vlády”. Teraz poslankyňa vyhlásila protest “v reakcii na nečinnosť mocných celého sveta pri oslobodzovaní Ukrajincov zo zajatia” v Donbase.

    “Hladovku budem držať do dňa, keď bude dosiahnutý pozitívny výsledok,” spresnila Savčenková. Savčenková pred časom navrhovala ukrajinskému vedeniu, aby so zástupcami samozvaných separatistických republík v Donbase viedli priame rokovania. Ukrajinskí politici však jej návrh odmietli. Savčenková vyjadrila aj ochotu viesť osobne rokovania s proruskými separatistami a podporila dokonca i vyhlásenie amnestie, ktorá by sa týkala príslušníkov proruských síl.

    Bývalú príslušníčku ukrajinských ozbrojených síl odsúdili v Rusku na 22 rokov väzenia po tom, ako uznali jej spoluvinu na zabití dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny v júni 2014. V máji tohto roka sa dostala na slobodu výmenou za dvoch ruských vojakov odsúdených na Ukrajine na 14 rokov väzenia.

    Savčenková počas vyšetrovacej väzby i samotného procesu v Rusku opakovane vyhlasovala protestné hladovky, odmietala dokonca prijímať aj tekutiny. Po tom, ako sa na základe milosti udelenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom dostala na slobodu, Savčenková na Ukrajine vstúpila do politiky, keďže počas väznenia v Rusku bola zvolená za poslankyňu ukrajinského parlamentu.

    Reakcie na Savčenkovej najnovšiu hladovku na internete sa rôznia: kým časť ľudí ju podporuje, iní jej odporúčajú vyšetrenie u psychiatra alebo reagujú otázkou: “Čože, zase hladovka?” Na sieti Twitter okrem toho koluje nový hashtag #feedSavchenko (nakŕm Savčenkovú) namiesto zaužívaného #freeSavchenko (osloboď Savčenkovú), informovala agentúra Ukrinform.

    - Reklama -