Saudská Arábia vraj chystá vyhlásenie vo veci zavraždeného novinára

    0
    Mohammed bin Salman (Autor: TASR)

    Prípadu novinára, ktorý často kritizoval vládnucu kráľovskú rodinu, sa venuje okrem iného denník The Washington Post, s ktorým Chášukdží spolupracoval. Redakcii vplyvného amerického denníka sa podarilo zistiť, že 15 Saudov, ktorí sú podľa tureckej strany podozriví z novinárovej smrti, sa pohybovalo v blízkosti kráľovskej rodiny. Časť z nich je súčasťou spravodajských služieb, iní pôsobia v kráľovskej garde a niektorí v samotnej kancelárii korunného princa Mohammeda bin Salmana.

    Podľa mnohých je teda takmer nemožné, aby o vražde novinára samotný princ a najvyšší predstavitelia krajiny vopred nevedeli. „Člen kráľovskej gardy Chalid Alotaibi, uvedený na zozname, bol na začiatku tohto roka v Spojených štátoch v rovnakom čase, keď sem na oficiálnu návštevu priletel so svojím sprievodom korunný princ Mohammed bin Salman. To isté platilo aj v prípade dvoch predchádzajúcich návštev najvyšších predstaviteľov krajiny,“ píše denník.

    Ako tvrdia turecké úrady, pätnásť podozrivých prišlo do Istanbulu 2. októbra a väčšina z nich bezprostredne po zmiznutí novinára Turecko opustila. Až doteraz Saudská Arábia všetky obvinenia odmietala a tvrdila, že novinár si na ambasáde vyzdvihol potrebné dokumenty a o ďalšom jeho pobyte nemá informácie. Americká spravodajská televízia CNN však teraz prišla s tým, že sa chystajú saudskoarabské úrady zverejniť verziu, podľa ktorej zomrel novinár pri výsluchu.

    Za pripravovaným zverejnením týchto informácií možno stoja Spojené štáty, ktoré na Saudskú Arábiu vyvíjali v posledných dňoch tlak a ústami svojich najvyšších predstaviteľov vyhlásili, že by mali Saudi za celý prípad prijať zodpovednosť. Do Saudskej Arábie dokonca pricestoval americký minister zahraničia Mike Pompeo a ruská delegácia. „Trumpov Pompeo za ním letel 12 hodín, aby si potom spolu sadli na 15 minút. A boli obaja spokojní. A u MbS bola aj ruská delegácia, aby prebrali čosi o Sýrii. O obsahu rokovania všetci mlčia,“ napísala na Facebooku Tereza Spencerová.

    Zdroj: Facebook/Tereza Spencerova

    Identitu väčšiny z pätnástich podozrivých sa podarilo odhaliť vďaka stope, ktorú zanechali v arabskom svete vďaka obľúbenej aplikácii MenoM3ay, kde sa niektorí z nich sami chválili, že majú blízko k saudskej kráľovskej rodine. Ako redakcia denníka The Washington Post konštatuje, nikoho z pätnástich spravodajcov a zamestnancov kráľovského paláca sa však telefonicky nepodarilo kontaktovať. Najbližšie hodiny ukážu, či Saudská Arábia naozaj príde s vysvetlením, ako na základe dvoch nemenovaných zdrojov uviedla CNN.

    - Reklama -