Saudská Arábia urobila krôčik smerom von z doby kamennej. V prelomových voľbách uspeli aj tri ženy

    0
    Voľby v Saudskej Arábii (Autor: SITA)

    Zo 6917 kandidátov, ktorí sa v tejto ropnej krajine Perzského zálivu zúčastnili víkendových volieb, bolo 979 žien. Tri prvé víťazky boli identifikované ako Salmá Utajbíová z posvätnej provincie Mekka a Lamí Abdalazízová a Rašá Hafzíová, obe z volebného obvodu Džidda na saudskoarabskom západe. Očakáva sa, že volebná komisia oznámi konečné výsledky ešte v priebehu dnešného dňa.

    Vo voľbách sa rozhodovalo o obsadení dvoch tretín kresiel v 284 miestnych radách; zvyšnú tretinu vymenuje vláda. Miestne rady majú štvorročný mandát, pričom Saudská Arábia volený parlament ako taký nemá.

    Povolenie účasti žien vo voľbách oznámil v roku 2011 vtedajší kráľ Abdalláh. Tento panovník, ktorý zomrel teraz v januári, nariadil aj to, že žien má byť 20 percent zo všetkých členov jeho Poradnej rady (Madžlis aš-šúrá).

    Kráľovstvo sa oficiálne riadi konzervatívnym wahhábistickým poňatím islamu. Ženy už síce majú postupne čoraz väčšie zastúpenie v orgánoch štátnej správy, avšak aktivistky sa sťažujú, že v Saudskej Arábii musia mať ženy ešte doposiaľ pri oficiálnom obchodnom vybavovaní mužský sprievod a majú aj zakázané šoférovať.

    - Reklama -