Sassoli sa na svojom prvom turné stretne s Macronom, Merkelovou a Johnsonom

    0
    Taliansky europoslanec David Sassoli (63) zo skupiny Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D) reaguje po tom, čo sa stal novým predsedom Európskeho parlamentu v Štrasburgu 3. júla 2019 (Autor: TASR)

    Hlavnou témou jeho diskusií s poprednými európskymi politikmi bude dlhodobý rozpočet EÚ, otázky spojené s brexitom a globálne výzvy, ktorým musia čeliť členské krajiny Únie.

    V rámci svojho prvého európskeho turné sa predseda EP v pondelok 7. októbra stretne najskôr s francúzskym prezidentom Macronom a s predsedom francúzskeho Národného zhromaždenia Richardom Ferrandom.

    V utorok je očakávaný v Berlíne, kde má okrem rokovaní s kancelárkou Merkelovou v pláne aj stretnutie so šéfom Spolkového snemu (Bundestagu) Wolfgangom Schäublem.

    Svoje turné ukončí v utorok večer v Londýne na stretnutí, na ktoré ho pozval premiér Johnson.

    Podľa oznámenia EP sa Sassoliho rozhovory zamerajú na začiatok rokovaní o budúcom sedemročnom rozpočte Európskej únie, kde Európsky parlament zohráva dôležitú úlohu.

    Politici budú diskutovať aj o brexite – v súvislosti s tým, akú podobu bude mať odchod Spojeného kráľovstva z Únie, naplánovaný na 31. októbra – a zhodnotia sériu súčasných výziev, ktorým Európa musí čeliť a reagovať na ne.

     

    - Reklama -