Saskárov štvú energie, volajú na pomoc samotného prezidenta

    0
    Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR Jozef Holjenčík. (Autor: TASR)

    “Odovzdali sme do prezidentskej kancelárie podanie na preskúmanie nezávislosti regulačného úradu, pretože máme vážne podozrenie, že tento úrad nie je nezávislý a nekoná nezávisle tak, ako mu to ukladá zákon,” povedala Kiššová. Zákon podľa nej totiž hovorí, že regulačný úrad musí byť nezávislý a nemôže počúvať, prihliadať ani rozhodovať v zmysle odporúčaní a rozhodnutí tretích strán.

    Pripomenula, že minulý týždeň predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) “dal priame nariadenie regulačnému úradu”, aby predseda ÚRSO Holjenčík prehodnotil vydané rozhodnutia týkajúce sa cien energií pre rok 2017. “Máme za to, že toto je skutočný dôvod na to, aby bol predseda regulačného úradu odvolaný,” dodala Kiššová.

    Po odvolaní šéfa ÚRSO volajú aj predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Veronika Remišová. Holjenčík nemal byť podľa Matoviča na poste predsedu ÚRSO už dávno. “Takýto človek by určite nemal byť šéfom regulačného úradu. Ak by sa správal nezávisle, v žiadnom prípade by nedovolil distribútorovi, neakceptoval by návrh na zvýšenie cien o 700 %,” podčiarkol dnes na tlačovej konferencii. 

    Ak sa potvrdí, že predseda ÚRSO Holjenčík pri zvýšení cien energií podľahol “lobistickým tlakom firiem” na úkor spotrebiteľov, stratí dôveru vlády. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini v nedeľu (22.1.) v diskusnej relácii TA3 V politike.

    “Potom by mal zvážiť, či mieni zastávať takúto dôležitú funkciu,” zdôraznil Pellegrini. Treba sa poriadne pozrieť na celé konanie, myslí si. Štát by mal podľa Pellegriniho vedieť, čo sa okolo regulačného úradu deje.

    - Reklama -