Saskári z rómskej osady: Videli sme strašidelné podmienky. Keď budeme my vo vláde, tak…

    0
    Rómska osada (Autor: ReproFoto: Facebook/R.Sulík)
    Saskári sa vydali do Veľkej Lomnice, kde takmer polovicu obyvateľov tvoria Rómovia. „Tento rok sa vo Veľkej Lomnici narodilo 85 detí, z toho 76 rómskych. Neviem, či si uvedomujeme, čo sa na nás valí, ale je najvyšší čas konať,“ varuje Sulík v statuse na sociálnej sieti. Spolu s poslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou navštívil líder liberálov niekoľko osád a v krátkosti popísal svoje zmiešané pocity z tejto pracovnej cesty pod Tatry. 
     
    „Videli sme strašidelné podmienky bývania, ale aj Rómov, ktorí mali snahu niečo zo svojho života spraviť. Rómov, ktorí nikdy nepracovali, ale aj takých, ktorí majú riadnu prácu, auto a murovaný dom. V osade,“ píše predseda SaS na svojom facebookovom profile
     
    Sulík ocenil aj prácu terénnych pracovníkov, ktorí pomáhajú v osadách za minimálnu mzdu. „Rozprávali sme sa s rómskymi hliadkami a spoznali starostov (Veľkej Lomnice a Liptovskej Tepličky), ktorí zápasia so situáciou. A všade sme videli obrovské množstvo detí,“ hodnotí europoslanec.

    Hneď ako budem súčasťou vlády…

    SaS chce údajne už čoskoro predložiť návrh komplexného riešenia rómskej problematiky postavený na princípe ´vzdelanie deťom, prácu dospelým´. „Hneď, ako budeme súčasťou vlády, začneme sa tomuto obrovskému problému intenzívne venovať.
     
    Nicholsonová o pripravovanej reforme z dieľne SaS prezradila o niečo viac. „Vo Veľkej Lomnici predstavujeme reformu SVS – sociálne vylúčených spoločenstiev, teda rómskych osád, plnú konkrétnych opatrení,“ píše Nicholsonová s tým, že liberáli podrobnosti už čoskoro predstavia verejnosti. 
     
    „Pasívnym uberieme, aktivitu odmeníme, deti vzdeláme, dospelí dostanú šancu pracovať. Všetky opatrenia vychádzajú zdola, od tých, ktorí už dnes reálne s osadami robia. Už teraz sa teším, viac neprezradím… Iba to, že konečne prinesieme skutočnú reformu,“ sľubuje poslankyňa na Facebooku.
    - Reklama -