Sarkozy jednoznačne: Trumpov úspech je symptómom únavy z demokracie

    0
    Nicolas Sarkozy (Autor: SITA)

    “Donald Trump je podľa mňa symptómom, a nie príčinou,” konštatoval v nedeľňajšom rozhovore pre televíznu stanicu France 3 bývalý francúzsky prezident a opätovný kandidát na túto funkciu. 

    Sarkozy upozornil, že Trumpov úspech, keď sa mu podarilo získať nomináciu republikánov na prezidentský post, treba vnímať v kontexte “únavy z demokracie”, ktorá je prítomná aj v krajinách Európskej únie, napríklad v Grécku, Taliansku, Španielsku a dokonca aj v Británii. 

    Podľa neho je tento stav daný jednostranným spôsobom prezentácie politiky, ktorá “zakazuje” prezentovať iné riešenia a hovoriť o otázkach a problémoch, ktorými ľudia žijú. 

    “Mám celkom blízko k Hillary Clintonovej, s ktorou som mal možnosť pracovať a dobre ju poznám… ale otázka, ktorú si treba položiť, je, že prečo taký poburujúci slovník, prehnaný, vôbec niekto počúva?” uviedol Sarkozy s odkazom na Trumpovu kampaň. Zároveň pripomenul, že Trumpovi sa rečami podarilo vystihnúť to, čo si Američania myslia.

    “Myslím si, že vo všetkých našich demokraciách máme tento múr jednostranného myslenia, čo znamená, že keď hovoríme o islame, sme islamofóbni, keď hovoríme, že je priveľa imigrácie, tak sme rasistickí… keď chceme brániť záujmy Francúzska, tak sme nacionalisti,” skonštatoval Sarkozy, ktorý sa ako líder francúzskych Republikánov opätovne uchádza o prezidentský post.

    - Reklama -