Sankcie voči Moskve v ohrození? USA bijú na poplach

    0
    Na archívnej snímke Barack Obama, prezident USA a Joe Biden, jeho vtedajší viceprezident USA. Foto: SITA

    Bidenovo vyjadrenie odznelo počas jeho stredajšieho vystúpenia v newyorskom sídle Rady pre medzinárodné vzťahy. Výmenou za finančnú pomoc Ukrajina prisľúbila Západu realizáciu reforiem dovtedajšieho skorumpovaného systému, avšak podľa viceprezidenta doposiaľ zaznamenala v tomto smere len nejednoznačné výsledky.

    “Vieme, že ak poskytnú EÚ zámienku, tak je momentálne najmenej päť krajín, ktoré by si želali povedať 'Chceme sa stiahnuť' (zo sankcií voči Moskve),” povedal Biden členom renomovanej neziskovej organizácie. 

    Podľa agentúry Reuters tiež zdôraznil, že dlhodobo patrí medzi rozhodných podporovateľov Ukrajiny. Trávi preto niekoľko hodín týždenne telefonickými rozhovormi s ukrajinskými predstaviteľmi, v ktorých ich presviedča o nevyhnutnosti reforiem a dodržiavania minských mierových dohôd. Apeluje tiež na Nemecko, Francúzsko či Taliansko, aby naďalej podporovali sankcie voči Moskve.

    EÚ uvalila sankcie na Rusko po anexii Krymského polostrova v roku 2014. V polovici septembra bol sankčný režim predĺžený o ďalších šesť mesiacov. Reštriktívne opatrenia sa v súčasnosti vzťahujú na 146 fyzických a 37 právnických osôb, vrátane blízkych spolupracovníkov ruského prezidenta Vladimira Putina.

    - Reklama -