Sankcie-nesankcie, Rusko sa dohodlo so západnými firmami na megaprojekte

    0
    Ilustračné foto: Moskva, Rusko (Autor: SITA)

    Informácie o memorande uviedla spoločnosť Gazprom na tlačovej konferencii s tým, že plynovod by mal zdvojnásobiť priame dodávky ruského plynu do Európy. Štyri vyššie uvedené spoločnosti podpísali memorandum o zámere vytvoriť dopravnú infraštruktúru s cieľom zaistiť dodávky ruského plynu koncovým zákazníkom z európskeho kontinentu. „Podpísané memorandum demonštruje zámer všetkých uvedených strán postaviť potrubie vedúce od ruského pobrežia cez Baltické more, ktoré by vyústilo pri pobreží Nemecka. Kapacita nového plynovodu bude 55 miliárd m3 ročne,“ uviedol Gazprom vo svojom vyhlásení.

    Spoločnosť Gazprom vo svojom vyhlásení ďalej uviedla, že spoločný projekt s E.ON, Shell a OMV by mal vzhľadom ku klesajúcej produkcii v Európe vyplniť medzeru na trhu. K pripravovanému projektu sa vyjadril tiež člen výkonnej rady spoločnosti OMV AG Manfred Leitner. „Je to dôležitý krok smerom k výraznému posilneniu zabezpečenia dodávok plynu do strednej Európy a navýšeniu dôležitosti rakúskeho rozbočovača v Baumgartene. Naša takmer pol storočia trvajúca spolupráca so spoločnosťou Gazprom by mala prispieť k úspechu projektu, ktorý bude slúžiť k ďalšej diverzifikácii trás dodávanej energie do Európy,“ poznamenal Leitner.

    Hovorca spoločnosti Gazprom Sergey Kupriyanov povedal novinárom, že ruský štátny kolos si ponechá v projekte väčšinový podiel vo výške 51 % a nový plynovod by mal nasledovať Nord Stream, ktorý sa zameriava na trhy v Nemecku, Francúzku, Veľkej Británii a ďalších štátoch Európskej únie. Stavba 1224 kilometrov dlhého plynovodu Nord Stream s kapacitou 55 miliárd m3 bola zahájená v apríli 2010, pričom jej prvé úseky boli uvedené do prevádzky v rokoch 2011 a 2012. V súčasnej dobe sa uvažuje o výstavbe tretieho a štvrtého úseku. Okrem toho sa očakáva, že Vladimir Putin podpíše v priebehu návštevy gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa predbežnú dohodu o výstavbe plynovodu vedúceho do Európy cez Turecko a Grécko. Grécky premiér by sa mal kvôli tejto záležitosti tiež osobne stretnúť so šéfom Gazprom Alexeyom Millerom.

    autor: pro

    - Reklama -