Sankcie ako politický nástroj proti Slovensku? Nemýľme si Rusov s komunistami. Globsec, ruky preč od armády, vyzval rázny Danko po návrate z Moskvy. A podal si aj Šebeja a Žitňanskú

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko v úvode nedeľnej diskusnej relácie TA3 V politike povedal, že v určitých prejavoch médií a politikov vidno anarchiu, snahu o destabilizáciu spoločnosti, a to sú veľmi nebezpečné témy. „Peniaze potláčajú iné hodnoty, ako sú vzťahy, rodina, láska, city,“ konštatoval Danko. Musíme sa podľa neho zamyslieť, v akej dobe žijeme, a týka sa to aj samotného spôsobu života. „Na piedestál sú stavané úplne iné hodnoty a musíme sa k niektorým veciam aj vracať,“ pripustil.

    Danko uviedol, že príležitosť vystúpiť v ruskej Štátnej dume nedostane hocikto, za každým slovom svojho stredajšieho prejavu v ruskom parlamente si stojí a bolo mu cťou tam vystúpiť. „Ak niekto bude mať možnosť vystúpiť v Číne či v inej svetovej veľmoci, to pomôže národu. Ja som v prejave nepovedal, že vystupujeme z EÚ. Poďakoval som za históriu, poukázal som na pozitíva. Myslíte si, že prezidenti USA a Ruska si nadávajú? Musíte vnímať súvislosti,“ apeloval Danko. Podľa jeho slov rok 1968 odsudzujeme, ale to neznamená, že máme zabudnúť na obdobie druhej svetovej vojny, keď Rusi oslobodili našu vlasť.

    Nemýľme si Rusov s komunistami

    „Nesmieme si všetkých Rusov mýliť s komunizmom. Ak by som ich mal všetkých odsudzovať kvôli ideológii, museli by sme všetkých Nemcov súdiť za ideológiu fašizmu,“ odkázal s dôvetkom, že aj národy, ktoré si historicky ublížili, si musia odpustiť.

    „Ak hovoríte, že ja som vystúpil v ruskej Dume, tak v druhej komore vystúpil predseda izraelského parlamentu Juli Edelstein, nebojím sa povedať mne blízky človek, ktorý bol v ruských gulagoch zavretý ešte v osemdesiatych rokoch. Je to česť a otázka prestíže pre národ, ktorý túto šancu dostane,“ povedal Danko v súvislosti so svojím vystúpením v Štátnej dume. Danko sa s predsedom izraelského parlamentu stretol v lete na Bratislavskom hrade a Juli-Joel Edelstein vtedy povedal, že Slovensko je jedným z najlepších priateľov Izraela vo svete. Písali sme o tom viac TU.

    „My, keď sme komunisti, sme najlepší komunisti, keď sme v Európskej únii, prijímame tvrdšie pravidlá ako Európska únia. Musíme sa naučiť byť sebavedomí a hrdí, mať svoju zlatú strednú cestu a názor,“ povedal predseda SNS.

    To, že pozvanie dostal od predsedu ruského parlamentu Viačeslava Volodina, ktorý je na sankčnom zozname, Danko ako problém nevidí. „Treba sa zamyslieť nad tým, čo sankcie znamenajú. Duma sankcie nemá. Rusko nie je izolovaný štát, je tam veľa návštev. Ide tam český prezident Miloš Zeman, bol tam nemecký prezident, šéf izraelského parlamentu, delegácia z Rakúska…“ konkretizoval.

    „Ja mám nadštandardné vzťahy s veľa predsedami parlamentu po roku a pol funkcie. A môžem si dovoliť povedať, že mám nadštandardné vzťahy s predsedom izraelského parlamentu, som rád, že máme tieto vzťahy v Kórei, v Rusku, máme dobré vzťahy so španielskym parlamentom, so srbským, v Čiernej Hore, s Poliakmi, V4…“ vymenoval a poprosil o nevytváranie čiernobieleho videnia.

    Niektoré európske štáty konajú na vlastnú päsť a s Ruskom obchodujú

    Šéf národniarov chce, aby sa EÚ ďalej rozvíjala, aby vedela identifikovať oblasti, v ktorých budeme spoločne konať, no na druhej strane východné štáty EÚ majú podľa neho veľmi dobré vzťahy s Ruskom. „A o tieto vzťahy sa snažia aj Nemci, veď príkladom je Nord Stream,“ upozornil Danko s tým, že naša väzba slovanstva a histórie je nutná na využitie progresu Európskej únie.

    Apeloval, aby sme si nemysleli, že okolitý svet Rusko ignoruje. „Ak by nám ušiel vlak, bude nás to mrzieť. Štáty EÚ svoje obchodné vzťahy s Ruskom rozvíjajú. Po mojich návštevách v Rusku sa zamýšľam, či sankcie fungujú, lebo tam vidím návštevy európskych predstaviteľov a obchodné prepojenia. Slováci by boli veľmi nešťastní, keby nám tento vlak ušiel. To pochopili Maďari, Srbi aj Čiernohorci. Nebuďme sebatrýzniaci národ, je tu veľký potenciál,“ upozornil.

    „Niektoré európske štáty konajú na vlastnú päsť,“ vysvetlil s tým, že obchodujú s Ruskom ďalej. „Mám pocit, že sankcie sa stali politickým nástrojom na upratávanie menších štátov a odmietam sa takej politiky účastniť,“ prízvukoval.

    „Veď, preboha, dokedy sa chceme hádať, kto je s Američanmi, kto s Rusmi?“ apeloval Danko. „To je hlúpa politika. Najväčšia politika je politika šalamúnstva a nadhľadu,“ povedal. Pamätá si vraj, že ako chlapec sa tešil zo stretnutia Reagana s Gorbačovom a z toho, že bolo zahnané obdobie, keď hrozili vojny. „Keď chce kritizovať mňa, musí kritizovať aj pána Edelsteina,“ uviedol ku kritike od poslanca Františka Šebeja z koaličnej strany Most-Híd.

    Na margo vyjadrení ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), ktorému sa nepáčilo, že Danko s ním svoj prejav v Štátnej dume vopred nekonzultoval, predseda NR SR konštatoval, že už je to vysvetlené. „Na druhej strane, som predsedom NR SR a koaličnej strany a nebudem sa nikoho pýtať, či môžem pozdraviť Rusov,“ odkázal. „Bol som v blízkej komunikácii s rezortom zahraničných vecí, v mojej delegácii bol štátny tajomník Parízek, u pána prezidenta bol štátny tajomník Korčok, takže to bolo koordinované s výkonnou mocou. Už som si s pánom Lajčákom vysvetlil, že nemal dostatočné informácie,“ objasnil.

    Líder SNS zopakoval, že na Slovensku je veľký potenciál na rozšírenie výučby ruského jazyka, ale aj vnímania ruskej kultúry. „Prečo by sme popri americkej a nemeckej hudbe nemali mať aj trochu ruskej? Zabúdame na ruské umenie a kultúru. Prečo si polarizujeme svet a bijeme sa do pŕs, kto je lepší a kto horší?“ pýtal sa.

    „Musíme si želať, aby naše deti vedeli perfektne anglicky, nemecky a popritom aby vedeli ruštinu. Všetky tie západné firmy, ktoré sa tu dnes etablujú, majú záujem o ruský trh,“ konštatoval Danko s tým, že ak naše deti budú vedieť aj ruštinu, budeme najžiadanejšou pracovnou silou. „Kto chce ignorovať Ruskú federáciu, je buď zaslepený, alebo nevníma súvislosti,“ nazdáva sa. Povedal tiež, že kto má čiernobiele videnie, nepatrí do tohto storočia. Predseda parlamentu ako príklad uviedol, že Letecké opravovne Trenčín opravujú ruské vrtuľníky pre americkú armádu.

    Slovenská armáda pri prezbrojovaní musí mať slovenské riešenie

    Líder SNS chce zachrániť slovenské zbrojárske továrne a strojárstvo. „Nebuďme hlúpi. Ak si Slovenská republika prezbrojuje svoju armádu, musí mať slovenské riešenie. Nič iné ma nezaujíma. Samozrejme, že je veľmi dôležitá aj transparentnosť, ale musíme mať svoj výrobok. Zničili sme si zbrojárstvo a ak teraz pri prezbrojovaní nedáme šancu našim výrobcom, už nikdy neoživíme ani toto torzo,“ myslí si.

    Danko je preto rád, že pri plánovanom nákupe obrnených transportérov za 1,2 miliardy eur bolo nastavené slovenské riešenie. „Našli sme podporu v koalícii aj pochopenie u prezidenta Andreja Kisku. Dôležité je, aby sa slovenskí vojaci už nehanbili chodiť na cvičenia NATO a aby sa to konečne začalo riešiť,“ odkázal.

    Rezort obrany podľa neho odtajnil a ukázal veci pre analytikov ako pán Naď, niektorých platených novinárov ako Šnídl alebo niektorých politikov, ktorí si z toho robia loby pri prezbrojovaní. „Ja dnes verejne poviem, nech pán Káčer a jeho Globsec dajú ruky preč od prezbrojovania armády, lebo sú tu roky organizácie, ktoré sú napojené na rôznych výrobcov zbraní, spochybňujú a neumožňujú transparentnosť týchto procesov,“ poukázal Danko, pričom tie isté organizácie podľa neho súčasne vytvárajú mediálne prostredie a rôzne dezinformácie, ktoré mätú obyvateľov.

    „Treba urobiť poriadok s týmito sekundárnymi lobistami, ktorí zasahujú aj do mediálneho sveta a potom hovoria, že armáda pod vedením SNS chce kúpiť ruské lietadlá, že je to netransparentné, zlé,“ navrhol. Podľa Danka sa to deje preto, aby sa títo lobisti zavďačili svojim sponzorom. „Starajú sa do toho roky, a to s jediným cieľom – zavďačiť sa svojim sponzorom. Niekomu sa narušili pripravované plány,“ uzavrel. 

    Líder SNS sa v závere relácie vyjadril aj k výsledkom župných volieb a možným pnutiam v koalícii. Danko nechcel hodnotiť údajnú nespokojnosť funkcionárov Smeru s postupom vedenia strany, kriticky sa však vyjadril na adresu poslancov koaličného Mosta. „Keby som sa mal obávať o stabilitu (koalície, pozn. redakcie), tak by som sa viac mal obávať o niektoré vyjadrenia pani Žitňanskej a pána Šebeja, pretože niektoré vyjadrenia nie sú ani kolegiálne, ani taktné,“ povedal Danko s tým, že verí v usporiadanie vnútrokoaličných vzťahov.

    autor: TASR, rp

    - Reklama -