Samovražda Švédska pokračuje. Obetí z ostatných sexuálnych útokov môžu byť stovky. Polícia zatiaľ viní vlastnú kultúru

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto, Facebook Yle Oulu)

    Podľa policajného inšpektora Leifa Nyströma je nahlásených 32 útokov chlapcov či mladých mužov na trojdňovom rockovom festivale v meste Karlstadt. Ich najmladšia obeť má iba 12 rokov. Polícia identifikovala sedem osôb, ktoré chce vypočuť, zatiaľ však nezadržala nikoho. 

    V meste Norrköping polícia vyšetruje päť obvinení zo znásilnení a vyše desať sexuálnych útokov na festivale Brávalla. Skutočný počet útokov však môže byť oveľa vyšší. „Myslím si, že minimálne stovky (žien, pozn. redakcie), boli obťažované. Pravdepodobne je množstvo nezaznamenaných prípadov,“ povedala jedna z obetí. „Keď som odchádzala z festivalu, videla som plačúce ženy všade okolo mňa,“ dodala.

    Nerada to hovorím, ale je to pravda

    Policajný komisár Leif Nyström pre AP povedal, že polícia identifikovala páchateľov z Karlstadtu, ale zatiaľ nikoho nezadržala. Odmietol sa vyjadriť bližšie k podozrivým a správam, že išlo o migrantov alebo cudzincov.

    „Boli to pravdepodobne imigranti. Nerada to hovorím, ale je to pravda,“ povedala pre Daily Mail obťažovaná 17-ročná Alexandra Larssonová, ktorá podľa všetkého iba s problémami prekonala zábrany politickej korektnosti. Že šlo o imigrantov, potvrdilo pre portál Expressen aj 15-ročné obťažované dievča, ktoré si však prialo zostať v anonymite.

    Na vine je švédska kultúra…

    Oficiálna správa švédskej polície z minulého mesiaca pritom zašla tak ďaleko, že za príčinu sexuálnych útokov migrantov na švédske ženy označila „severskú alkoholovú kultúru“. Migranti podľa správy „nevedia zvládať alkohol“ a sú jednoducho „roztúžení“. Správa taktiež tvrdí, že imigranti majú „pomýlené pocity“ a „vyjadrujú týmto spôsobom svoj hnev“. Feministický jazyk správy pritom dáva dôraz na problém „maskulinity“ bez toho, aby spomenul nezápadné hodnoty, ktoré mnohí imigranti vyznávajú.

    Chránili sa náramkami

    Polícia pritom na festivale Brávalla rozdávala náramky s nápisom „neobchytkávajte ma“. „Nosením týchto náramkov ženy budú môcť vyslať signál. Nikto by nemal akceptovať sexuálne obťažovanie. Takže neobchytkávajte. A ak ste obchytkávaní, informujte políciu,“ povedal policajný šéf Dan Eliasson. „Dúfame, že vďaka tomuto si to viacerí chlapci rozmyslia. Zdá sa, že viacerí z nich si neuvedomujú, že ide o zločin,“ dodal.

    Niektorí návštevníci festivalu a mnohí komentátori však vyjadrili vážne pochybnosti o účinnosti tohto opatrenia. Viaceré obťažované ženy sa spomínanými náramkami pritom pokúsili chrániť. Podľa všetkého im však veľmi nepomohli.

    Feministická speváčka reaguje

    Britská rocková skupina Mumford & Sons, ktorá na festivale vystupovala, na sociálnej sieti Facebook vyjadrila nad týmito správami zdesenie. „Nebudeme na tomto festivale hrať znova, pokiaľ nebudeme políciou a organizátormi uistení, že nejako bojujú proti tomu, čo sa zdá ako nechutne vysoká miera sexuálneho obťažovania,“ odkázala skupina na Facebooku.

    Trochu inak sa vyjadrila švédska feministická speváčka Zara Larssonová, ktorá sa po odhaleniach pustila do všetkých mužov, nielen do migrantov, ktorí za útokmi stáli. „Čert vás ber, ľudia, ktorí necudne obchytkávate dievčatá na verejnosti… Čert vás ber, chlapi, pre ktorých sa dievčatá necítia bezpečne, keď idú na festival! Neznášam chlapov! Neznášam, neznášam, neznášam,“ napísala známa švédska feministka na svojom twitterovom účte v snahe o prenesenie viny na všetkých švédskych mužov.

    Švédska polícia tento rok už čelila obvineniu, že neinformovala verejnosť o množstve sexuálnych útokov na tínedžerov na istom vlaňajšom hudobnom festivale. Vyšlo to najavo v januári, keď švédsky denník Dagens Nyheter písal o silvestrovských sexuálnych útokoch v centre nemeckého Kolína nad Rýnom.

    Experiment sa nevydaril

    Štyridsať rokov po tom, ako sa vtedajší švédsky parlament rozhodol transformovať krajinu masovou migráciou na multikultúrnu spoločnosť, sa násilné zločiny zvýšili trojnásobne a znásilnenia 14-násobne. Dnes Švédsko podľa prieskumu Agentúry pre základné práva Európskej únie dosahuje najhoršiu mieru fyzických a sexuálnych útokov na ženy.

    Švédsky premiér Stefan Löfven označil situáciu na festivaloch za „absolútne neprijateľnú“ a vyhlásil, že zákony o sexuálnom obťažovaní budú sprísnené. „Sme v procese ich prehodnocovania. Je však tiež dôležité, aby sme zabezpečili, že polícia, prokuratúra a ďalšie orgány budú lepšie vybavené na vyšetrovanie takýchto činov a skutočne zadržia páchateľov.“ Nepovedal však nič o príčinách tohto pre Švédsko nového problému.

    - Reklama -