Sama proti davu neonacistov urobil zo Švédky ikonu boja proti xenofóbii a rasizmu. Stačila na to jediná fotka

    0
    Žena protestuje proti skupinke ultrapravičiarov vo švédskom meste Borlänge, David Lagerlöf (Autor: ReproFoto Twitter/David Lagerlöf)

    Minulú nedeľu protestovali v meste Borlänge približne tri stovky priaznivcov Nordického hnutia odporu (NRM), ktoré je proti príchodu imigrantov do Švédska. Proti odporcom utečencov sa postavili aj ľudia, ktorí nesúhlasia s ich názormi a jednou z nich bola aj Tess Asplundová. Štyridsaťdvaročná žena neváhala a so zdvihnutou pravou rukou zaťatou v päsť sa postavila proti švédskym ultrapravičiarom.

    „Bol to impulz. Bola som taká nahnevaná. Keď som vyšla na ulicu, pomyslela som si: ‚Dopekla, tu teda pochodovať nemôžu!‘ Stúpol mi jednoducho adrenalín. Žiadni náckovia tu pochodovať nebudú, to nie je v poriadku,“ povedala Asplundová denníku The Guardian.

    Aktivistka, ktorú preslávila snímka fotografa Davida Lagerlöfa, však nebola jediná, ktorá nesúhlasila s pochodom krajne pravicového hnutia a v meste Borlänge sa pridala k veľkej skupine proti demonštrácii.  
     
    Protest Asplundovej a ďalších aktivistov, ktorí vítajú príchod migrantov do Švédska, prišiel v čase, keď ultrapravicové hnutia po celej Európe začínajú byť stále aktívnejšie a volajú aj po násilnom zastavení nelegálneho príchodu migrantov na starý kontinent.

    - Reklama -