Salvini: Pripravujeme novú rovnováhu a novú energiu v Európe

    0
    Matteo Salvini, predseda talianskej strany Liga Severu (Autor: TASR)

    Salvini, ktorý je zároveň podpredsedom talianskej vlády, sa s novinármi rozprával pred rokovaním s predsedom poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawom Kaczyňským. Témou ich stretnutia boli nadchádzajúce voľby do europarlamentu.

    Ako dodala AFP, zmienené voľby vnímajú nacionalistické a pravicové strany ako príležitosť narušiť rovnováhu moci v Európe, ktorej dominujú stredopravicové strany.

    “Pripravujeme novú rovnováhu a novú energiu v Európe, Poľsko a Taliansko, túto novú európsku jar samozrejme povedú,” povedal Salvini v poľskom hlavnom meste a dodal, že “máme nový plán pre Európu”, ktorý má nahradiť dominantnú “francúzsko-nemeckú os”.

    Salvini novinárom taktiež povedal, že o vytvorení “taliansko-poľskej osi” hovoril v stredu aj na stretnutí s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim.

    Morawiecki ešte predtým v stredu vyhlásil, že jeho vláda súhlasí s veľkou častou kritiky voči EÚ, ktorú vzniesol Salvini. Obvinil napríklad Brusel, že niektoré krajiny diskriminuje.

    Poľsko sa po nástupe PiS k moci a postupnom zavádzaní kontroverzných reforiem dostalo do sporu s EÚ. Konfliktne s Bruselom komunikuje taktiež nová vláda talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho.

     

    - Reklama -