Saková reagovala na otázku, či sa stretla s Kočnerom. Vysvetľovala aj lustrácie

    0
    Denisa Saková (Autor: TASR)

    “Operatívne sme prijali opatrenia, ktoré sme mohli, v krátkom čase aj so šéfom inšpekcie a s prezidentom Policajného zboru. Problematika lustrácií je však trošku širokospektrálnejšia,” skonštatovala Saková.

    Vysvetlila, že od roku 2006 sa hovorí o informatizácii a digitalizácii spoločnosti.  Ministerstvo vnútra sa podľa jej slov s referenčnými registrami otvorilo iným inštitúciám, ako sú napríklad advokáti či notári.

    Aj preto bude potrebné lustrácie riešiť do budúcna. 

    “Bude to troška ťažšie, ale, samozrejme, musíme zapracovať aj nejaké postupy a kontrolné mechanizmy na to, aby sme kontrolovali celé široké spektrum ľudí, ktorí s týmito informáciami nakladajú,” vysvetlila.

    Ministerka tvrdí, že vždy sa venovala skôr civilnej časti rezortu

    Na otázku, či už za svojho predchádzajúceho pôsobenia v rezorte nemala informácie o spolupráci vysokých štátnych predstaviteľov s osobami podozrivými z trestných činov, odpovedala, že sa vždy venovala skôr civilnej časti rezortu.

    Poukázala na to, že už vtedy sa snažili riešiť prevenciu aj v súvislosti s lustráciami. Na otázku, či sa stretla s Marianom Kočnerom, odpovedala, že nie.

    Okrem novinárov boli lustrovaní aj niektorí prokurátori

    V kauze lustrácií novinárov je vedené trestné stíhanie pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

    Prípadom sa zaoberá vyšetrovateľ odboru boja proti korupcii a organizovanej kriminalite inšpekcie ministerstva vnútra. Úrad špeciálnej prokuratúry tiež informoval, že okrem novinárov boli lustrovaní aj niektorí prokurátori.

    - Reklama -