Saková je profesionálka. Medvede by nevybrali horšie ako Smer. Kaliňák v sukni. Cynický úškľabok nespokojným občanom. Politici reagujú na novú šéfku rezortu vnútra

    0
    Denisa Saková (Autor: TASR)
    O možnom nástupe Denisy Sakovej za šéfku rezortu sa začalo hovoriť už krátko po odchode Roberta Kaliňáka z funkcie. Jej kritici tvrdia, že bola pravou rukou exministra Kaliňáka, ktorý odstúpil pod tlakom protestov a bude tak len ďalšou nominantkou Smeru. Tým by bol však ktokoľvek, pretože rezort vnútra prináleží podľa koaličnej zmluvy práve strane Smer-SD. 
     
    Expremiér a súčasný predseda Smeru Robert Fico o Sakovej tvrdí, že je to profesionálka, ktorá dlhodobo pôsobí v tomto rezorte, čo podľa neho vytvára dobrý predpoklad, že svoju funkciu zvládne. Fico v reakcii znova pripomenul, že „strana Smer-SD má na základe výsledkov parlamentných volieb a koaličnej zmluvy právo obsadiť tento post a akékoľvek spochybňovanie tejto procedúry je popretím demokratických princípov“.
     
     

    Cynický úškľabok občanom 

    Najsilnejšia opozičná strana SaS považuje Denisu Sakovú za nasledovateľku Roberta Kaliňáka. Jej nomináciu na post ministerky vnútra označili liberáli v oficiálnej reakcii za „cynický úškľabok predsedu strany Roberta Fica a premiéra Petra Pellegriniho nespokojným občanom so stavom vecí verejných v našej krajine“. 
     
    „Robert Fico dehonestoval požiadavku aktivistov, aby nový minister vnútra bol viac ako len bábkou v rukách Roberta Kaliňáka,“ dodáva SaS v reakcii. Liberáli pripomínajú aj výrok expremiéra Fica, ktorý nadnesene povedal, že v budúcnosti by mohli ľudia už žiadať aj to, aby ministrov vyberali medvede. 
     
     
    „Tvrdíme, že keby medvede rozhodovali o ministrovi vnútra, nevybrali by horšie ako Smer-SD po dlhých dňoch rokovaní a hľadania vhodného človeka,“ píšu liberáli v závere reakcie. 

    Každý sa s niekým pozná

    Po zverejnení mena novej šéfky rezortu vnútra sa ozvala aj europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD). Podľa nej nie je meradlom profesionálnej a osobnostnej kvality to, kto koho pozná. 
     
     
    „Nerozumiem tomu, keď čítam kto je ‚dobrý‘ a ‚zlý‘ podľa matrice, s kým sa ‚pozná‘. Alebo že je to ‚jeho‘ človek, lebo sa s ním teda pozná. Ja osobne ‚poznám‘ množstvo ľudí. Tých menej známych aj tých viac. Obľúbených aj odsudzovaných. Každý z nich si vybral svoju cestu a nekonzultoval to so mnou. Nevidím teda dôvod, prečo by som mala zodpovedať za konanie iných ľudí,“ píše Beňová v reakcii s tým, že sa jej nezdá byť fér spochybňovať kohokoľvek na základe toho, s kým sa v živote stretol a zoznámil. 
     

    Podľa Kollára je Saková iba Kaliňák v sukni

    Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v krátkej reakcii pre Parlamentné listy uviedol, že Saková bude to isté, čo Kaliňák. „Je to to isté, akokeby tam bol Robert Kaliňák v sukni, ale napriek tomu musím povedať, že Denisa Saková rozumie rezortu a bude ho vedieť riadiť,“ myslí si Kollár. 
     
     
    Požiadavka organizátorov protestov Za slušné Slovensko, aby nového šéfa alebo šéfku rezortu vnútra nevyberal Smer, nebola podľa poslanca legitímna. „Platí parlamentná demokracia a ministerstvo vnútra je v tomto prípade pod kontrolou Smeru. Ľudia na námestiach majú právo žiadať predčasné voľby, to je legitímne, ale nie je legitímne, aby diktovali strane Smer, ktorej patrí dané ministerstvo, kto má byť ministrom,“ povedal Kollár pre PL.sk. 
     
    Predseda hnutia Sme rodina dodal, že to isté by platilo, keby bolo ministerstvo vnútra pod gesciou ktorejkoľvek inej strany. „Je to Kaliňákov človek, je to to isté, ako keby tam sedel on. (Saková) bude musieť počúvať Kaliňáka a Fica. Ministerstvo vnútra bude ďalej riadiť štátna mafia,“ skonštatoval Kollár. Zopakoval, že ide o rozhodnutie Smeru, do ktorého im nemá nikto právo hovoriť. V schopnosti Sakovej viesť rezort z profesionálneho hľadiska Kollár dôveruje. 
     
    Kritické hlasy na menovanie Sakovej sa ozvali aj z hnutia OĽaNO. Jeho predseda Igor Matovič sa len v krátkosti vyjadril na svojom oficiálnom facebookovom profile.  „Oni to s tým Kaliňákom v sukni myslia vážne. Tak nezostáva  iné, ako sa pani Sakovej pozrieť zblízka na zúbky. Práve som dostal chuť zverejniť pre zmenu prvý príbeh z jej modelu ‚obhajoby verejného záujmu‘ á la Tomáško Drucker,“ píše Matovič v spojení s odkazom na exministra vnútra Druckera, ktorý z funkcie odišiel sám po troch týždňoch. 
     
     

    Zle urobené IT projekty

    „Rozhodnutie vládnej koalície dosadiť na post ministerky vnútra doterajšiu štátnu tajomníčku Denisu Sakovú je zlou správou pre uplatňovanie spravodlivosti na Slovensku. Denisa Saková bola pravou rukou Roberta Kaliňáka, mala na starosti IT tendre, je zodpovedná za väčšinu drahých a zle urobených projektov na ministerstve vnútra, pre ktoré sme museli vracať eurofondy. Takisto riadila projekt, kde sme mali jednu z najväčších korekcií,“ píše o Sakovej poslankyňa hnutia OĽaNO Veronika Remišová.  
     
    Podľa Remišovej nie je Smer schopný ponúknuť dôveryhodného ministra vnútra. Na zmenu v riadení štátu si preto budeme musieť počkať až do parlamentných volieb.
     
     
    - Reklama -