Saková: Prerozdelenie migrantov? Určite nie. Nepodporíme novú migračnú vlnu

    0
    Na snímke ministerka vnútra SR Denisa Saková počas 176. schôdze vlády SR v Bratislave 9. októbra 2019 (Autor: TASR)

    Odmietame dobrovoľný systém rozdeľovania migrantov

    Šéfka rezortu vnútra opätovne zdôraznila, že Slovensko sa nepripojí do dobrovoľného systému rozmiestňovania migrantov zachránených na mori. Reagovala tak na iniciatívu, ktorú predložili koncom septembra Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Malta. Nielen krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) vrátane Slovenska, ale aj ostatné štáty ju odmietajú.

    Iniciatíva vyvolá novú migaračnú vlnu

    „Myslíme si, že iniciatíva by vyvolala znova vznik rizika na novú migračnú vlnu. Lode, ktoré sú zachraňované z pobrežia alebo Stredozemného mora, tak veľakrát vytvárajú podmienky pre prevádzačstvo. Máme obavy, že by sa mohla zopakovať situácia z roku 2016,“ skonštatovala Saková. Poznamenala, že iniciatíva „otvára dvere“ nelegálnej trestnej činnosti.

    Treba riešiť príčiny a nie dôsledky

    Ministerka tiež poznamenala, že Slovensko spolu s krajinami V4 trvajú na tom, že je potrebné riešiť príčiny migrácie a nie jej dôsledky. Príčiny pritom vznikajú v krajinách pôvodu a tranzitných krajinách, tým by sa malo pomáhať aj finančne.

    Policajné kamery

    Vo veci zrušeného tendra na nákup policajných kamier uviedla, že rezort vnútra s týmto rozhodnutím Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) nesúhlasí a odvolá sa na Radu ÚVO. Stiahnutie návrhu na zavedenie nových identifikátorov fyzických osôb, ktoré by mali nahradiť rodné čísla, odôvodňuje objavením sa pochybností, ktoré chce ministerstvo preveriť. Návrh však ministerka naďalej obhajuje, kritiku považuje za zbytočnú.

    Gašpar by nemal byť na kandidátke Smeru–SD

    Saková zároveň pozitívne vníma fakt, že lídrom kandidačnej listiny vládnej strany Smer-SD pre budúcoročné parlamentné voľby je premiér Peter Pellegrini. Na margo bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara uviedla, že si nemyslí, že by mal byť na kandidátke Smeru-SD.

     

    - Reklama -