Saakašvili začína cestu po ukrajinských regiónoch, chce získavať podporu pre svoju novú politickú stranu

    0
    Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili (Autor: SITA)

    Prvou zastávkou Saakašviliho cesty po Ukrajine bude dnes večer mesto Černovice. Vydá sa tam z Ľvova, kde má dnes zavítať na knižný veľtrh.

    Saakašvili, ktorý bol v júli zbavený ukrajinského občianstva a nemá ani gruzínske, sa uplynulú nedeľu za pomoci svojich stúpencov dostal z Poľska na územie Ukrajiny.

    Okolnosťami jeho vstupu na ukrajinské územie sa zaoberá polícia, ktorá vedie vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania štyroch trestných činov, okrem iného zo zorganizovania ilegálneho prechodu hranice a kladenia odporu polícii.

    Spôsob Saakašviliho návratu označili mnohí ukrajinskí politici vrátane prezidenta Petra Porošenka za trestný čin. Saakašvili to však odmietol a tvrdí, že je pripravený domáhať sa pred súdom priznania ukrajinského občianstva.

    Saakašviliho advokát medzičasom oficiálne požiadal Migračnú službu Ukrajiny, aby jeho mandantovi udelila štatút osoby, ktorá potrebuje dodatočnú ochranu štátu. Chce tak zabrániť vydaniu Saakašviliho z Ukrajiny do Gruzínska, kde voči exprezidentovi vzniesli viaceré obvinenia.

    - Reklama -