Saakašvili požiadal na Ukrajine o ochranu pred vydaním do Gruzínska

    0
    Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili (Autor: SITA)

    Niektoré médiá predtým uviedli, že Saakašvili požiadal na Ukrajine o politický azyl, podľa Halabalu však ukrajinské právo takýto pojem nepozná. Dodal, že požadovaná ochrana je analogickým opatrením.

    Saakašvilimu, ktorý bol v júli zbavený ukrajinského občianstva a nie je už ani občanom Gruzínska, sa podarilo 10. septembra za pomoci svojich stúpencov dostať z Poľska naspäť na územie Ukrajiny. Okolnosťami jeho vstupu na ukrajinské územie sa zaoberá polícia.

    Saakašvili bol prezidentom Gruzínska od januára 2004 do novembra 2007 a od januára 2008 do novembra 2013, keď niekoľko dní pred ukončením svojho mandátu z Gruzínska odcestoval a následne žil v USA a na Ukrajine.

    V roku 2014 voči Saakašvilimu v Gruzínsku vzniesli obvinenia zo sprenevery rozpočtových prostriedkov v odhadovanej výške päť miliónov dolárov.

    Spolu s bývalým premiérom Vanom Merabišvilim ho obvinili aj z organizovania fyzického útoku na exposlanca Valerija Gelašviliho z roku 2005. Okrem toho Saakašvili čelí obvineniu zo zneužitia právomocí v súvislosti s potlačením protestov v roku 2007, raziou v televízii Imedi a nadobudnutím majetku.

    - Reklama -