Saakašvili: Ukrajina je môj domov… Určite prídem na Ukrajinu

    0
    Michail Saakašvili (Autor: TASR)

    “Ukrajina je môj domov… Určite prídem na Ukrajinu,” povedal Saakašvili televízii Belsat. Podľa vlastných slov by chcel pôsobiť ako poradca Volodymyra Zelenského, ktorý v máji nahradí v úrade súčasného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. 

    Saakašvili v rokoch 2015-16 pôsobil ako gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti. Do tejto funkcie ho vymenoval prezident Petro Porošenko, s ktorým sa však neskôr rozišiel.

    V roku 2017 gruzínskemu exprezidentovi odobrali ukrajinské občianstvo a z krajiny ho vyhostili. 

    Stal sa tak človekom bez občianstva, keďže už dva roky predtým prišiel o občianstvo aj vo svojom rodnom Gruzínsku. Po vypovedaní z Ukrajiny sa zdržiaval v Holandsku.  

    Volodymyr Zelenskyj sa ešte počas predvolebnej kampane vyjadril o Saakašvilim pochvalne. Gruzínskeho exprezidenta označil za skvelého a schopného diplomata, ktorý by podľa neho mohol získať dôležitú úlohu v rámci ukrajinskej vlády.

    Vyslovil sa pritom za to, aby bolo Saakašvilimi vrátené občianstvo Ukrajiny.  Michail Saakašvili, ktorý bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004-07, však v rozhovore pre Belsat vyhlásil, že jeho dlhodobou prioritou zostáva Gruzínsko.

    V súčasnosti chce podľa vlastných slov konsolidovať gruzínsku diaspóru po celom svete a časom má v úmysle vrátiť sa aj do Tbilisi. V Gruzínsku ho však odsúdili na tri roky väzenia za prekročenie prezidentských právomocí.

    - Reklama -