SaS odkazuje Kiskovi: Vymenovanie Kažimíra za guvernéra Národnej banky je absolútne neprijateľné

    0
    Peter Kažimír, ktorý kandiduje na post guvernéra Národnej banky Slovenska a Andrej Kiska, sa rozprávajú počas prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave 12. februára 2019. (Autor: TASR)

    “Je absolútne neobvyklé a z pohľadu politickej kultúry neprijateľné, aby aktívny minister financií vytlačil z postu jestvujúceho guvernéra pred koncom jeho mandátu a posadil sa na jeho miesto,” uviedla SaS v stanovisku pre médiá.

    SaS upozornila na to, že prezident v minulosti dal opakovane najavo, že nebude len pasívne schvaľovať funkcionárov, ktorých mu vládna koalícia navrhne. “Nerozumieme, prečo takto nekonal aj v tomto prípade, keď navyše ide o podpredsedu Smeru-SD, teda nielen člena vlády, ale aj čelného politika vládnej strany. Je to v rozpore so zaužívanými zvyklosťami, ale aj zákonom o NBS, podľa ktorého má byť centrálna banka nezávislá,” tvrdí SaS s tým, že Kažimír nie je zárukou nezávislosti NBS, ale skôr naopak. “Preto nás prezident svojím krokom sklamal. Pripomíname tiež, že počas Kažimírovho ministrovania sa diali podvody na DPH a colné podvody. V NBS sú podobné problémy. Pýtame sa, či ich bude riešiť s rovnakou ľahostajnosťou ako doteraz,” dodala SaS.

    Kažimír avizoval, že sa plánuje vzdať všetkých politických funkcií. V najbližších dňoch sa vzdá poslaneckého mandátu v parlamente. Následne po dohode s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a predsedom Smeru-SD Robertom Ficom oznámi dátum rezignácie na post ministra financií a nakoniec odstúpi zo všetkých funkcií v strane Smer-SD.

     

    - Reklama -