SaS navrhuje ubytovanie utečencov vo Vysokých Tatrách. Vedeniu obce sa tento nápad vôbec nepáči

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

„Nevyužité objekty bývalých Vojenských klimatických kúpeľov v Tatranských Matliaroch v prvom rade nie sú mimo zastavaného územia, ako uvádza Galko a už vôbec tento priestor nie je oplotený,“ vysvetlil starosta Mokoš. Navyše, Vysoké Tatry sú podľa neho destináciou cestovného ruchu a práve v týchto nepokojných časoch si ich mnohí domáci i zahraniční návštevníci vyberajú práve preto, že tu nachádzajú pokoj a cítia sa bezpečne.

V Gabčíkove azylantov nechcú, tak nech idú inde

Riešením situácie s prijatím 500 utečencov z Rakúska je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) práve ich umiestnenie do bývalých vojenských priestorov mimo zastavaných území obcí. Ako povedal Ľubomír Galko zo strany, ide o priestory, kde bude možné žiadateľov o azyl strážiť, aby nedošlo k stretom s obyvateľmi. Obyvatelia Gabčíkova, kam majú migranti v auguste prísť, totiž v nedeľu 2. augusta v miestnom referende zriadenie utečeneckého tábora odmietli.
SaS navrhla hneď tri vojenské priestory, kam by všetkých 500 alebo aspoň prevažná časť utečencov z Rakúska mohla prísť. Ide o Vojenský výcvikový priestor Lešť, ktorý presahuje kapacitu 500 postelí a je vhodný na to, aby tam bolo možné ľudí umiestniť a postarať sa o nich.

Do úvahy prichádza aj Vojenské rekreačné zariadenie Smrekovnica

Druhou možnosťou je Vojenské zariadenie Tatranské Matliare, ktoré je oplotené, mimo obce, má kapacitu 300 postelí a je dlhodobo prázdne. Posledným miestom je Vojenské rekreačné zariadenie Smrekovica, ktoré je hlboko v lese a má kapacitu 99 postelí. Kapacitu v Tatranských Matliaroch i v Smrekovici je možné podľa jeho slov zväčšiť. „Smrekovica je pripravená prijať ľudí,“ doplnil Galko. Prípadné náklady sa budú presúvať len medzi orgánmi štátnej správy, a teda ministerstvom vnútra a obrany, poznamenal Galko. Určite však podľa neho existujú aj iné vojenské priestory, napríklad kasárne, ktoré sú mimo zastavaných zón a je jednoduché ich strážiť.

Nápady SaS hraničia s bezpečnostným rizikom

Výroky predstaviteľov strany SaS hraničia až s bezpečnostným rizikom, zdôrazňuje sa v reakcii ministerstva obrany, ktoré poskytla hovorkyňa Martina Balleková. Vojenský obvod Lešť je územný a správny celok, ktorý slúži na zabezpečenie úloh obrany a bezpečnosti štátu, preto v zmysle zákona o vojenských obvodoch je umiestnenie žiadateľov o azyl na Lešti nereálne. Galko ako bývalý minister obrany by mal vedieť, že v Centre výcviku Lešť prebiehajú cvičenia ozbrojených a záchranárskych zložiek vrátane zahraničných. Okrem toho sa pripravuje certifikácia Centra výcviku Lešť ako centra výnimočnosti NATO a aj z tohto dôvodu sa v jeho častiach nemôžu pohybovať osoby, ktoré nie sú na to oprávnené, zdôrazňuje ministerstvo. Rezort dodal, že Galko, ktorý je zároveň aj členom brannobezpečnostného výboru, by mal vedieť, že v týchto priestoroch sa nachádzajú aj utajované skutočnosti. O ďalších možnostiach využitia Ozbrojených síl SR rokuje rezort obrany s rezortom vnútra, doplnila Balleková.


 

- Reklama -