SaS je pripravená prevziať zodpovednosť za chod krajiny. Je namieste pomôcť migrantom, treba to však urobiť v táboroch mimo EÚ, myslí si Zemanová

    0
    Anna Zemanová- poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (Autor: OS)

    „Migrácia je dôsledkom zložitej politickej situácie, ktoré priviedli krajiny do vojnového konfliktu. Príčinou je aj hrozba sucha a čoraz silnejšie prejavy klimatickej zmeny. Je namieste humanitárna pomoc a migrantom podať pomocnú ruku, avšak treba to urobiť v bezpečných zónach, v táboroch financovaných zo zdrojov EÚ nachádzajúcich sa mimo územia EÚ. Každý má právo na spravodlivé azylové konanie, ktoré mu bude zaručené práve v týchto táboroch,“ odpovedala poslankyňa na otázku, či by sme sa nemali najskôr postarať o našich občanov, ktorí žijú z 300 až 400 eur mesačne, namiesto toho, aby niekto, koho tu nechceme, dostával 900 eur.

    Na otázku Zity Z., či súhlasí s rozdelením Československa, Zemanová odpovedala, že akceptuje daný stav, hoci sa podľa nej malo konať referendum. „Naša zástava je veľmi pekná, takže už ma to netrápi. Treba pozerať dopredu a snažiť sa, aby sa Slovensko stalo krajinou, odkiaľ nebudú utekať mladí ľudia, ale sa budú radi vracať,“ zaželala rodnej hrude. Myslí si, že strana SaS je pripravená prevziať zodpovednosť za chod krajiny. „Máme ambíciu v najbližších voľbách zostavovať vládu a Slovensko posunúť k lepšiemu životu,“ uviedla neskromne.

    K účasti našich vojakov na cvičení NATO v Pobaltí poslankyňa za SaS napísala, že podľa nej to nie je chyba, pretože sme súčasťou zoskupenia a takéto cvičenia patria k spoločným postupom.

    Čo sa týka masových výrubov stromov, dejú sa podľa nej kontrolovane a plánovite podľa schválených tzv. Programov starostlivosti o les. „Tie sú však zamerané najmä na vyťažiteľnosť drevnej hmoty, teda na produkčnú činnosť a len veľmi okrajovo na plnenie aj ostatných funkcií lesa. V tomto nemáme podľa mňa dobre nastavené zákony. Aj z uvedeného dôvodu som už opakovane predkladala návrh zákona, aby sa tieto činnosti – hospodárenie v lesoch posudzovali v procese EIA,“ priblížila svoje aktivity na poli ochrany prírody.

    Na otázku Kláry, ako sanovať skládku vo Vrakuni a či je vhodným riešením uzavrieť skládku do nepriedušnej kapsuly, Zemanová odvetila, že kapsulácia síce obmedzí a spomalí unikanie toxických látok, môže však vyvolať veľké zmeny v prúdení podzemnej vody v širšom okolí, a tak vytopiť pivnice a podzemné garáže vzdutím hladiny podzemnej vody.

    „Okrem vrakunskej skládky sú tu aj ďalšie, toho istého pôvodu, avšak o nich sa zatiaľ mlčí. Aj preto kapsulácia jedného zdroja problematiku nevyrieši a je len drahou hrou na obyvateľov, že sa aspoň niečo robí,“ konštatuje saskárka. Jej odporúčaním bolo stretnutie odborníkov z oblasti hydrogeológie a geotechniky, aby navrhli optimálne riešenie na ochranu Žitného ostrova pred chemickým znečistením najmä bývalým areálom Chemických závodov Juraja Dimitrova.

    „Myslím, že v súčasnosti by sa mali všetky sily orientovať na to, aby sa zabránilo šíreniu znečistenia do podzemných vôd Žitného ostrova, ktorý je zásobárňou pitnej vody pre takmer 13 mil. ľudí, ak si túto zásobu znečistíme, tak jej následná úprava na pitné účely nás bude stáť veľmi veľa,“ upozornila poslankyňa.

    - Reklama -