SaS je naďalej liberálna, ubezpečuje nádejný kandidát na župana. Svoje šance si odhadnúť netrúfa, no prezradil, kto mu zacvaká kandidatúru

    0
    Juraj Droba, poslanec NR SR za Slobodu a Solidaritu (Autor: SITA)

    Profil politika na PL slúži na spájanie poslanca a občana. Zástupca SaS Juraj Droba, podobne ako jeho kolegovia z Národnej rady Slovenskej republiky, dostáva na profile otázky od našich čitateľov, pričom výnimkou nie sú ani poriadne štipľavé témy. Prinášame vám sumár toho najzaujímavejšieho, čo ste sa Juraja Drobu opýtali.

    Kampaň mu zacvaká SaS a niečo dá aj zo svojho vrecka

    Už túto jeseň si budeme voliť nových predsedov samosprávnych krajov v župných voľbách. Svojou ambíciou sedieť na županskej stoličke v Bratislavskom kraji sa netají ani poslanec SaS Juraj Droba. Čitatelia Parlamentných listov sa zaujímajú, ako Droba vidí svoje šance na úspech, aké osobnosti ho budú podporovať a kto ho podporí finančne. Podľa jeho slov je kandidátom SaS, rokuje o širšej podpore ďalších  strán, starostov a občianskeho sektora. „Šance si odhadovať netrúfam, ale idem naplno zabojovať o prácu župana a tiež o to, aby bolo v župnom zastupiteľstve čo najviac schopných a poctivých ľudí. Voľby budu spoločným úsilím mňa, subjektov, ktoré ma podporia a 44 kvalitných kandidátov na župných poslancov,“ vyjadril sa. Ako dodal, financovanie kandidatúry mu zastrešuje jeho strana SaS a časť prostriedkov dá z vlastného vrecka.

    Droba tiež odhalil, že liberáli rokujú aj s ďalšou opozičnou stranou OĽaNO-NOVA a nádeja sa, že sa dohodnú na celoslovenskej spolupráci. Svoju kandidatúru v Bratislavskom kraji okrem Drobu zvažuje aj predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a bývalý primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, ktorý v minulosti kandidoval s podporou vládnej strany Smer. Liberál netuší, či ho Ficova strana podporí opäť.

    Všetko nasvedčuje, že jesenné voľby sa uskutočnia podľa nových pravidiel. Poslanci na prvej schôdzi v tomto roku totiž schválili novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, v ktorej sa dvojkolová voľba predsedov samosprávnych krajov zmení na jednokolovú. Presadili ju koaliční poslanci. Medzi argumentmi, prečo takúto zmenu spraviť, bolo šetrenie finančných prostriedkov a praktické skúsenosti, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. „Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov,“ vysvetlili navrhovatelia. Prezident Andrej Kiska túto novelu vo štvrtok vetoval, a tak o nej budú v parlamente rozhodovať ešte raz. Viac sme o tom písali TU.

    Pozývanie na Dúhový pochod

    V diskusii o zrušení druhého kola župných volieb sa spomínalo aj eliminovanie extrémizmu. Narážalo sa tým na banskobystrického župana Mariana Kotlebu, ktorý je zároveň predseda Ľudovej strany Naše Slovensko. Čitateľ PL Drobovi pripomína, že bojovať proti niekomu, kto má mimoriadne silnú podporu obyvateľov tým, že ideme upravovať systém len tak, aby sme mu to znemožnili, je cesta do pekla, treba svojou prácou a činmi presvedčiť ľudí a nie úpravou podmienok. Sulíkov poslanec mu odpovedá, že jednokolové voľby berie ako fakt a podľa toho sa v kampani zariadi. „A verím, že v Banskej Bystrici sa kandidáti rozhodnú tesne  pred podávaním kandidatúr podporiť toho najsilnejšieho z prieskumov a proti Kotlebovi bude stáť jeden silný kandidát, ktorý ho porazí,“ dodal.

    Iný čitateľ sa pýta, či nádejný kandidát na bratislavského župana neľutuje svoje vyjadrenie: „Neskromne sa radím medzi tých normálnejších politikov, a preto od začiatku podporujem Dúhový pochod.“ Povedal to v lete, keď pozýval ľudí, aby sa zúčastnili Dúhového pochodu hrdosti LGBTI skupín, ktorý sa konal v Bratislave. Zaujíma sa o to, či si nemyslí, že sa vďaka tomuto výroku pripravil o hlasy v jesenných voľbách. „Je možné, že nezískam hlasy voličov, pre ktorých sú základné ľudské práva jednej menšiny červeným súknom,“ priznal Droba. „Vyjadrenie neľutujem. Žijeme v roku 2017 a vyspelosť spoločnosti je priamo úmerná tomu, ako sa stavia k právam svojich menšín. Dokázalo to katolícke Španielsko a Portugalsko, a naposledy aj Írsko,“ doplnil.

    Do neba volajúca nehoráznosť

    V polovici mesiaca opozícia iniciovala mimoriadnu schôdzu na vyjadrenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi, pre kauzu zvyšovania cien energií, ktoré v januári rezonovali na slovenskej politickej scéne. „Zbytočné mrhanie času, frustrácia, ego a nenaplnené ambície sa dajú ventilovať aj iným a zmysluplnejším spôsobom, nemyslíte, páni a panie z opozície?“ pýta sa čitateľ, na čo saskár odpovedá, že za svoju stranu hovorí, že bojujú za záujmy občanov, čo sa podľa jeho názoru ukázalo aj v parlamentných voľbách a v súčasných preferenciách. „Bačovanie pána Holjenčíka (exšéf úradu pre regulácie – pozn. red.) je do neba volajúca nehoráznosť, o ktorej je potrebné  hovoriť. Plnú zodpovednosť za brutálne zvyšovanie cien energií nesie  vládna koalícia, a predovšetkým strana Smer, ktorá ovláda slovenskú energetiku s malou prestávkou už desať rokov,“ vyjadril sa.

    Nepovšimnuté neostalo ani vyjadrenie predsedu SaS Richarda Sulíka, ktorý sa pred pár týždňami nechal počuť, že už sa viac necíti ako liberál. Ako sa neskôr ukázalo, došlo k nedorozumeniu a europoslanec sa viac necítil byť takým európskym liberálom, ktorý sa medzičasom stáva socialistom, vysvetľuje Droba situáciu. „Ubezpečujem vás, že SaS naďalej ostáva jednoznačne liberálnou stranou. Niektorí z nás považujú za kľúčový ekonomický liberalizmus, niektorým ležia na srdci viac otázky osobných slobôd a ľudských práv,“ uzavrel.

    - Reklama -