SaS čelí žalobe viacerých firiem vrátane J&T. Je to pre mňa česť, odkazuje Galko

    0
    Ľubomír Galko (Autor: TASR)

    Táto situácia je pre neho podľa jeho slov dosť bizarná. “Lebo evidentne mám s pánmi odtiaľ na to, čo je to vlastne dobrá povesť, výrazne odlišný pohľad,” dodal Galko. Jeden zo žalovaných výrokov hovorí podľa Galka o tom, že J&T je dlhodobo spájaná so stranou Smer-SD a Robertom Ficom. “Druhý o tom, že schémy ich posúvania bytov v rámci skupiny vzbudzujú vážne podozrenia a tretí, že je smutné, že opozícia musí suplovať prácu štátnych orgánov, ako sú polícia, finančná správa a podobne,” vymenoval Galko.

    Liberáli v októbri minulého roku informovali o schéme prevodov bytov z bratislavského River Parku, ktorý postavila firma J&T. Tieto prevody medzi viacerými spoločnosťami sa podľa SaS podobali na model, aký je známy z kauzy Ladislava Bašternáka. Podľa SaS sa založilo 25 firiem s rovnakým názvom KPRHT 1 až 25. Väčšina z nich je podľa liberálov vlastnená cyperskými schránkovými firmami a sídlia na tej istej adrese. Následne sa byty prevádzali cez tieto viaceré firmy.

    Podľa liberálov však nemajú takéto prevody medzi spriaznenými firmami žiadne komerčné opodstatnenie. Mali teda podozrenie, že dôvodom sú nadmerné odpočty DPH a žiadali riadne prešetrenie celej veci.

    Medzi žalobcami strany SaS sú tak aj firmy KPRHT. “Touto žalobou povedali, že áno, my sme jedna skupina firiem a predávali sme si tieto byty naozaj medzi sebou,” dodal poslanec SaS Jozef Rajtár. Žaloba je podľa neho veľmi zvláštna, stojí na vode a bude sa veľmi zaujímať o to, ako budú postupovať úrady v tomto prípade. 

    Tým, že firmy KPRHT podľa Rajtára sídlia na Cypre je zároveň ťažké pochopiť, ako sa môže ohroziť dobrá povesť týchto schránok. Podľa Galka pritom firmy v žalobe nežiadajú náhradu nemajetkovej ujmy. Žiadajú, aby SaS zvolala tlačovú besedu a pozvala na ňu tých istých novinárov a verejne sa im ospravedlnili.

    - Reklama -